Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τη νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής ρύθμισης της αγοράς και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό.
Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ εγκρίθηκε με 391 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 20 αποχές.
Οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+
Στο κείμενο οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζουν απερίφραστα την ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στην Πολωνία.
Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, το Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί σοβαρές και διαρκείς παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη στοχοποίηση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από τις Αρχές. Το Κοινοβούλιο ζητά εκ νέου να ολοκληρωθούν ταχέως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.
Αύξηση του επιπέδου διαφθοράς
Το Κοινοβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα διαφθοράς σε αρκετές χώρες της ΕΕ και επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τα καταγγελθέντα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην ευρωβουλευτών. Το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η οδηγία την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως στα κράτη μέλη, ενώ απαιτείται και η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Το Κοινοβούλιο καταφέρεται επίσης εναντίον των προσπαθειών κυβερνήσεων να επηρεάσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ζητά αποτελεσματικό δημοκρατικό και συνταγματικό έλεγχο.
Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν:
-απειλές κατά των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας και των μαζικών συλλήψεων
την παραπληροφόρηση σε συνάρτηση με την ανάγκη διασφάλισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας,
-επιθέσεις με θρησκευτικά και ρατσιστικά κίνητρα, καθώς και ότι δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη την απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
αστυνομική βία κατά ατόμων Ρομά,
-εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων εις βάρος μεταναστών και προσφύγων και κωδικοποίηση των επαναπροωθήσεων στο εθνικό δίκαιο,
-το δικαίωμα των παιδιών στην ίση αναγνώριση της γονικής ιδιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ
-τον κίνδυνο των προκαταλήψεων που ενσωματώνονται σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης,
-τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα (π.χ. φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, ψηφιακή φτώχεια)
-την βελτίωση των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένης της επανασύστασης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης αρχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα).
Η εισηγήτρια Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία) σχολίασε: «Οι παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένες στα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, οι όποιες κρίσεις αποτελούν δοκιμασία, δεδομένου ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν μπορεί να εξαρτάται από ευνοϊκές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Τα δικαιώματα δεν είναι προαιρετικά αποτελούν την ουσία των κοινωνιών μας και βασική θεμελιώδη αξία της ΕΕ.»