15.2 C
Athens
Friday, October 18, 2024
More

    Το ερειπωμένο από το 1920 οινοποιείο στην Πελοπόννησο που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και σάρωσε τα βραβεία

    Ένα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από το αρχιτεκτονικό γραφείο K-studio ανακηρύχθηκε Ultimate Winner στα AHEAD Global Awards.

    Χτισμένο στη θέση ενός παλιού οινοποιείου στην παραλία Κουρούτα στα δυτικά της Πελοποννήσου, το Dexamenes Seaside Hotel πήρε το πολυπόθητο AHEAD Global Ultimate Accolade καθώς και το Creative Conversion Award. Και όσο εντυπωσιακό κι αν είναι εξίσου εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το ξενοδοχείο.

    Dexamenes Seaside Hotel

    Το παρελθόν του ξενοδοχείου

    Η ιστορία των Dexamenes Seaside Hotel χρονολογείται από την «Εποχή της Σταφίδας». Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830, η καλλιέργεια της σταφίδας πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις και αποτέλεσε το κύριο εξαγωγικό προϊόν.

    Dexamenes Seaside Hotel

    Αλλά όταν ξέσπασε η «κρίση της σταφίδας» το 1910 στην Ελλάδα, το εμπόριο κατέρρευσε και υπήρξε ανάγκη να μετατραπεί το αδιάθετο απόθεμα της σταφίδας σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως είναι το κρασί. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να δημιουργηθούν τα πρώτα οινοποιεία. Μάλιστα το Dexamenes χτίστηκε στη θάλασσα έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτώσουν το κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, πριν ξεκινήσουν για τις μεγάλες υπερπόντιες αγορές.

    Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια κράτησε για μερικά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1920, αφήνοντας το πρώην οινοποιείο εγκαταλελειμμένο σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής στη δυτική Πελοπόννησο.

    Όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του Κ-studio από την αρχή ήταν σαφές ότι η βαριά ιστορία και η αυθεντική ομορφιά των υπαρχόντων κτιρίων όχι μόνο έπρεπε να διατηρηθεί, αλλά και να προβληθεί σε ένα σχέδιο που θα έδινε νέα ζωή στους τοίχους.

    «Αυτός ο μετασχηματισμός ήταν η κύρια πρόκληση του έργου», σχολιάζει το K-studio. Οπως αναφέρει το dezeen, επικαλούμενο το αρχιτεκτονικό γραφείο, συνεργάστηκαν με την γυμνή αισθητική του τόπου «χωρίς να χρησιμοποιήσουν στοιχεία ή υλικά που να είναι ξένα σε αυτό».

    «Θεωρήσαμε ότι η πρότασή μας πρέπει να αφορά περισσότερο τη διατήρηση αυτού του χαρακτήρα και την αίσθηση ότι είμαστε εκεί, αντί να εισαγάγουμε μια νέα ερμηνεία».

    Έτσι, ο νέος σχεδιασμός συμπληρώνει το βιομηχανικό στοιχείο με κομψές παρεμβάσεις και μετατρέπει την αυστηρή λειτουργικότητά σε ένα μέρος ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης. Μια παλέτα υλικών από σκυρόδεμα, χάλυβα, ξύλο και γυαλί διασφαλίζει ότι τα νέα δομικά στοιχεία πατούν ελαφρά, αφήνοντας τα υπάρχοντα κτίρια σχεδόν ανέγγιχτα διατηρώντας την ισχυρή παρουσία τους.

    Η είσοδος στο ξενοδοχείο είναι διακριτική και βρίσκεται από τον παρακείμενο δρόμο. Μπαίνοντας θα δείτε το πρώτο από τα δύο κομψά κιόσκια, που συνδέονται με τα αρχικά κτίρια δεξαμενών από σκυρόδεμα. Με τα γυάλινα χωρίσματα πλήρως ανοιχτά, μπαίνετε στον χώρο υποδοχής όπου, αν έχετε φτάσει το βράδυ, η λάμψη του θόλου από κόντρα πλακέ γίνεται ένα θερμό καλωσόρισμα ενώ αν φτάσετε μέρα η δροσερή σκιά του είναι άκρως ανακουφιστική από τη ζέστη του ήλιου.

    Είναι βέβαιο ότι θα αισθανθείτε το βάρος της ιστορίας του χώρου από τα γύρω κτίρια από μπετόν και τα ερείπια που επιδεικνύονται τέλεια, αλλά σε συνδυασμό με μια ευχάριστη ενέργεια, του καινούργιου. Ολα αυτά καθώς μετακινείστε από την κομψή μινιμαλιστική μπουτίκ και φτάνετε στην κεντρική αυλή του ξενοδοχείου.

    Εδώ κυριαρχούν δύο μπλοκ σκυροδέματος, τα οποία χωρίζονται κατά μήκος σε δύο σειρές από δέκα δεξαμενές αποθήκευσης, περίπου 5 μ. με 6 μ. Αυτές οι δεξαμενές ήταν ιδανικού μεγέθους για να να μετατραπούν σε δωμάτια ξενοδοχείων και έτσι έγινε ένα γραμμικό σχέδιο μιας σειράς πανομοιότυπων δωματίων, με τα ανοίγματα τους προς την παρακείμενη παραλία.

    Μια ρηχή πισίνα χωρίζει τις 2 σειρές δωματίων, αντανακλώντας το φως και παρέχοντας ένα δροσερό αεράκι τα ζεστά απογεύματα. Οι εντυπωσιακές ατσάλινες δεξαμενές που δίνουν στο ξενοδοχείο το όνομά του, διατηρούνται περήφανες στο νερό. Παχιές και μεγάλες πλάκες από σκυρόδεμα έχουν τοποθετηθεί πάνω στο νερό σαν μονοπάτι, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πατήσουν και να βιώσουν τον τρόπο που το φως και η ακουστική διαδραματίζουν ρόλο όλη την ημέρα.

    Χαρακτηριστικές είναι και οι ποικιλίες από σταφύλια και σταφίδες στις άκρες του κήπου, οι οποίες σταδιακά θα συμβάλουν στο μικροκλίμα και την παραγωγικότητα του ξενοδοχείου.

    Πάντως όπως σημειώνει ο Νίκος Καραφλός, CEO του Dexamenes Seaside Hotel, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο εξυπηρετεί τους επισκέπτες του μέλλοντος, οι οποίοι θα αναζητήσουν πιο συναρπαστικές αλλά και αυθεντικές εμπειρίες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα