To 2022 η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ είδε για πρώτη φορά τις εξαγωγές της να ξεπερνούν τις πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, που η εταιρεία παρουσιάζει την ίδια δυναμική, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαΐτογλου, διευθύνων σύμβουλος της Χαΐτογλου ΑΒΕΕ.
Ήδη στο εννιάμηνο του 2023 η εταιρεία καταγράφει αυξημένες πωλήσεις και κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και δεν αποκλείεται η χρονιά να κλείσει με την κατάκτηση του ιστορικού οροσήμου των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις, ένα ορόσημο ταιριαστό με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής της εταιρείας το 2024, για την οποία ο κ. Χαΐτογλου μας ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέα, επετειακά λανσαρίσματα, ενώ θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν οι κοινωνικές δράσεις της εταιρείας.
Καινοτόμα λανσαρίσματα
Η Χαΐτογλου ΑΒΕΕ είναι ίσως γνωστή περισσότερο για τα κλασικά προϊόντα της όπως ο χαλβάς και το ταχίνι, όμως τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει σημαντικά το προϊοντικό της μείγμα. Διαθέτει τη, σύμφωνα με τον κ. Χαΐτογλου, μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο για την παραγωγή γκοφρέτας στην Κομοτηνή, ενώ το πιο πρόσφατο λανσάρισμά της ήταν η σειρά Off The Vine, που παρουσίασε και στην Anuga 2023: πρόκειται για μαρμελάδες φρούτων που συνδυάζονται δημιουργικά με ελληνικά κρασιά, δημιουργώντας ένα καινοτόμο και ιδιαίτερο προϊόν, που έχει ήδη τοποθετηθεί στο εξωτερικό και παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές. Η εταιρεία έχει επίσης ευνοηθεί από την τάση προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, που έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε πτώση της κατηγορία των αλειμμάτων σοκολάτας και σε άνοδο εναλλακτικών όπως το ταχίνι. Αυτό που μας επεσήμανε ο κ. Χαΐτογλου είναι ότι η εταιρεία διαθέτει ένα αρκετά δημιουργικό τμήμα R&D, που δε φοβάται να δοκιμάσει πράγματα και δε λαμβάνει αυστηρές οδηγίες, αφήνοντας να έρθουν οι ιδέες πιο ελεύθερα. Όσο για το αν είναι σημαντική η ανάδειξη της ελληνικότητας των προϊόντων της στο εξωτερικό, ο κ. Χαΐτογλου παρατήρησε: «Αν θέλεις να συναγωνιστείς σε ένα διεθνές περιβάλλον, μέχρι ένα σημείο σε πάει η “σημαία” του ελληνικού, που έχει ένα συγκεκριμένο reach, και από εκεί και μετά πρέπει να κατανοήσεις ότι πρέπει να προσαρμοστείς στις ανάγκες του κοινού στο οποίο θέλεις να απευθυνθείς».
Πίσω η Ελλάδα στο private label
Η Χαΐτογλου ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται και στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για συνεργάτες της, κι έτσι ο κ. Χαΐτογλου έχει μία σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το private label, που παρά την πρόσφατη αύξηση λόγω πληθωρισμού κινείται μεριδιακά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης: «Η Ελλάδα ήταν πίσω σε ποσοστά private label και ακόμα είναι. Η λογική αύξηση που πήγε να επέλθει στα πρώτα χρόνια της κρίσης αντισταθμίστηκε από τις πάρα πολύ γενναίες προσφορές που έκαναν τα επώνυμα, και ο Έλληνας πήρε τις προσφορές αυτές, οπότε ξαναμαζεύτηκε, και όσο βγαίναμε από την κρίση, έπεφτε κι άλλο το private label, που ήταν κάπως οξύμωρο σε σχέση με την πορεία σε άλλες χώρες. Οπότε με την πρώτη ευκαιρία ήταν λογικό να αντιστραφεί λίγο αυτή η τάση. Εμείς κάνουμε ιδιωτική ετικέτα, αλλά το κάνουμε μετρημένα και με σεβασμό. Είναι κάτι που το κάνουμε και μας αφήνει λίγο να μας πάει».
Η δύσκολη εξίσωση των ανατιμήσεων
Ο κ. Χαΐτογλου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ανατιμήσεων, εξηγώντας πως η εταιρεία του αποφάσισε να απορροφήσει μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης, διακρίνοντας πως δεν είναι δυνατό τόσο απότομες αυξήσεις να περάσουν στα προϊόντα, αλλά και κάνοντας εν μέρει κοινωνική πολιτική. Όμως η «εξίσωση» των ανατιμήσεων, δηλαδή το πότε, πώς και σε ποιο βαθμό πρέπει να γίνουν, είναι δύσκολη: «Πολλοί φοβούνται ότι οι αυξήσεις θα τους αφήσουν εκτός αγοράς, και τελικά τους αφήνουν τα αποτελέσματά τους εκτός αγοράς. Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές, ότι έχουν λυμένο τον γρίφο του πότε και πόσο απορροφούν τις εξωγενείς ανατιμήσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εμείς έχοντας και αυτήν τη δυναμική στην ανάπτυξη μπορέσαμε να το κάνουμε με αντίκτυπο στα αποτελέσματα, αλλά όχι στις πωλήσεις».
Πηγή: Foodreporter