Τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας μέσω της δημιουργίας υπερσύγχρονων θερμοκηπίων κατέθεσε η διοίκηση της Intelligent Green Crops (IGC), στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στους χώρους του θερμοκηπίου της στο Κάστρο Βοιωτίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της IGC, «είναι κρίμα να μένουμε ουραγοί και να εισάγουμε ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων που καταναλώνουμε», με δεδομένες τις δυνατότητες της ελληνικής γης. Και μάλιστα, την ώρα που στη γειτονική Τουρκία γίνεται μια πιο οργανωμένη προσπάθεια, με εκτάσεις περίπου 800.000 στρεμμάτων στη χώρα να καλύπτονται από θερμοκήπια. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τα θερμοκήπια μετά βίας εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν περί τα 2.000 στρέμματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επεσήμανε ο Δρ. Δημήτριος Σάββας, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν το 80% των θερμοκηπίων στην Ελλάδα δεν έχουν καν θέρμανση. Κι όμως, παρότι οι εκτάσεις που είναι καλυμμένες από θερμοκήπια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων (περίπου το ένα τριακοσιοστό, 1/300), η θερμοκηπιακή παραγωγή υπολογίζεται ανάμεσα το ένα τρίτο και το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής, στοιχείο που δείχνει πόσο πιο αποδοτικές είναι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε σχέση με τις συμβατικές.
Πρόταση για πιλοτικές μονάδες ανά την Ελλάδα
Ο διευθύνων σύμβουλος της IGC, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, διατύπωσε μία πρόταση για τη βελτίωση της κατάστασης: να δημιουργηθούν, με υποστήριξη από το κράτος και από τις τράπεζες, ιδιωτικές πιλοτικές θερμοκηπιακές μονάδες σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, για διάφορες ποικιλίες προϊόντων, οι οποίες θα συνεργάζονται με υφιστάμενες μονάδες, ώστε να δημιουργηθούν «πυρήνες» γνώσης και ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα εκπαίδευσης τελειοφοίτων γεωπονικής στο εξωτερικό, επιδοτούμενα από το κράτος, ώστε στη συνέχεια οι τελειόφοιτοι αυτοί να επιστρέψουν στον τόπο τους και να στηρίξουν την προσπάθεια για την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα μας.
Ο κ. Φιλιππίδης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για τη χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων, και προκειμένου να μπορέσουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προγράμματα όπως ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά να διατεθούν πόροι από το πλέον αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς, όπως σημείωσε, «με τον αναπτυξιακό νόμο μπλέκεις με άλλου τύπου επιχειρήσεις, και ο πρωτογενής τομέας είναι κάτι το διαφορετικό».
Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η IGC στο εγχείρημά της να δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο τελευταίας τεχνολογίας, μία επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τώρα, η οποία έγινε αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια. Όπως παρατήρησε, το κράτος δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με αυτόν τον τομέα, και άρα δεν υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά δεν υπάρχει και στήριξη, και ζήτησε από το κράτος να ακούσει τις προτάσεις του κλάδου.
Πηγή: Foodreporter