Τα πολύ αυξημένα επιτόκια της αγοράς ομολόγων ωθούν το ελληνικό Δημόσιο να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις νέες εκδόσεις ομολόγων. Κάτι που συνεπάγεται πως θα προσφύγει σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές για τις ανάγκες του το 2023 όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων έχουν γίνει απαγορευτικές για την πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου με νέες εκδόσεις, καθώς η απόδοση των δεκαετών ομολόγων πλησιάζει το 4,5%, από 1,3% στο τέλος του 2021 και πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές του 2023 σε άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων, σωρευτικά κατά 1%.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΔΔΗΧ κατέβασε δραστικά τον στόχο του για την άντληση κεφαλαίων με νέες εκδόσεις από τα 12 δισ. που είχαν τεθεί ως στόχος για το 2023, στα 7 δισ. ευρώ. Έτσι, με νέες εκδόσεις θα καλυφθούν λιγότερες από τις μισές δανειακές ανάγκες του επόμενου έτους, που υπολογίζονται σε 15,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη στρατηγική δανεισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ.
Τη διαφορά των 8,4 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να καλύψει κατά ένα μέρος με εξάντληση αποθεμάτων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, από το οποίο θα προέλθουν 2,2 δισ. ευρώ. Το απόθεμα ρευστότητας έχει πέσει στα 30,6 δισ. από 37,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο και 31,6 δισ. στο τέλος του 2021 και προσφέρει ασφάλεια στο κράτος, καθώς επαρκεί για να καλύψει για τρία χρόνια τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Οι άλλες δανειακές ανάγκες θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο ΟΔΔΗΧ επαναλαμβάνει και στη νέα στρατηγική του, την πρόθεση για την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου. Ο ίδιος στόχος είχε τεθεί και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, αλλά οι συνθήκες στις αγορές δεν επέτρεψαν να προχωρήσει αυτή η έκδοση και παραμένει αμφίβολο αν θα βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία το 2023.
Το πράσινο ομόλογο σχεδιάζεται να εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να έχει μέση προς μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η έκδοση θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, καθώς το νέο ομόλογο προορίζεται να αποτελέσει έναν νέο τίτλο αναφοράς (“benchmark”), για να ακολουθήσουν και άλλες πράσινες εκδόσεις στο μέλλον.
Η έκδοση αυτή θα υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας, παρέχοντας ταυτόχρονα στον ΟΔΔΗΧ ένα επιπλέον εργαλείο χρηματοδότησης. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.
Οι βασικοί στόχοι του ΟΔΔΗΧ το 2023 είναι να διατηρήσει σταθερή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και διεύρυνση της βάσης των επενδυτών, να συγκρατήσει το κόστος χρηματοδότησης, να περιορίσει τους κινδύνους που σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό χρέος και να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.