22.7 C
Athens
Wednesday, May 1, 2024
More

    Το χαράτσι που κανείς δεν περίμενε θα γδάρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Βρισκόμαστε σε περίοδο αναμονής αναφορικά με τις έκτακτες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απόφασης της Βουλγαρίας να επιβάλει ένα έκτακτο χαράτσι ύψους 10 ευρώ ανά MWh στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχονται από το έδαφός της.

    Παρότι επίσημα η Βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό το τέλος θα βαρύνει τη ρωσική εταιρεία Gazprom και όχι τους πελάτες της, πιθανότατα η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική. Έτσι, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Πρώτον, η Gazprom μπορεί να μετακυλήσει το επιπλέον κόστος στους πελάτες της, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τελική τιμή του φυσικού αερίου σε περίπου 20 ευρώ ανά MWh, λαμβάνοντας υπόψη και τους φόρους και τα τέλη. Δεύτερον, η Gazprom μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει το τέλος. Σε αυτήν την περίπτωση, η Βουλγαρία αναγκάζεται να διακόψει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, με άμεσες επιπτώσεις στη διεθνή τιμή TTF του φυσικού αερίου. Οπότε και σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να υπάρξει αύξηση που θα επιβαρύνει αρκετά τη συγκεκριμένη αγορά.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, η επιβολή του τέλους από τη Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να συνεπάγεται με συνολικό κόστος περίπου 360 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΠΑ, τη Mytilineos, τη ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζου, οι οποίοι εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τη ΔΕΠΑ, δεν προβλέπεται να υπάρξει επίπτωση, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση προμήθειας που προβλέπει ότι η τιμή δεν επηρεάζεται από τυχόν φόρους ή τέλη εκτός του ελληνικού εδάφους.

    Η σύμβαση της ΔΕΠΑ θεωρείται ως η πιο “ακριβή” σε σύγκριση με το αέριο που εισάγεται από άλλες εταιρείες και έχει πιο ανταγωνιστική τιμολόγηση. Ουσιαστικά, το βουλγαρικό τέλος θα επηρεάσει τις πιο οικονομικές εισαγωγές προς την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος του καυσίμου. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά επίσης και την τιμή του ρεύματος, καθώς το φυσικό αέριο είναι σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Γίνεται πλέον αντιληπτό πως η επίπτωση από την έκτακτη φορολόγηση θα είναι βαριά, καθώς θα επηρεαστεί αρνητικά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς. Το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών αναγκών της χώρας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα