Το ΑΠΘ σε νέες περιπέτειες με τον νόμο Κεραμέως… «Στερείται νομιμότητας» η συμφωνία των κυρίων Φείδα και Αποστολίδη να μοιραστούν την πρυτανική θητεία, επισημαίνει ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, προκαλώντας την αντίδραση τριών εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Ο νόμος Κεραμέως οδήγησε σε υπόγειες συμφωνίες, θεμιτές ή αθέμιτες, με στόχο τον έλεγχο των εκάστοτε πρυτανικών αρχών από την κυβέρνηση. Μόνο που τα σχέδια κάποιες φορές δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελαν οι εμπνευστές τους.
Στην περίπτωση του ΑΠΘ, πίσω απ’ όσα έχουν προηγηθεί φαίνεται ότι κρύβεται το αμύθητης αξίας «φιλέτο» που λέγεται Αγρόκτημα. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την οποία φλερτάρουν διάφοροι «επενδυτές» και θα ήθελαν να τη δουν να ιδιωτικοποιείται. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΑΠΘ δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή.
Την τοποθέτηση αυτή δεν άργησε να ακολουθήσει και η αντίδραση των άμεσα ενδιαφερομένων κυρίων Φείδα και Αποστολίδη και του υποστηρικτή τους, Γεώργιου Ζωγραφίδη, που χθες απέστειλαν σχετική ανακοίνωση:
«Σχετικά με ισχυρισμούς που διακινούνται ενόψει της εκλογής Πρύτανη του ΑΠΘ, οφείλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω. Η θητεία του Πρύτανη μπορεί να καλύψει το σύνολο του διαστήματος κατά το οποίο διαρκεί η τετραετής θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης ή να λήξει πρόωρα για σειρά λόγων, όπως είναι και το αναφαίρετο δικαίωμα της παραίτησης του υπηρετούντος πρύτανη.
Στην περίπτωση αυτή προκηρύσσονται, με βάση τις οικείες διατάξεις του νόμου, εκλογές εντός του Συμβουλίου Διοίκησης για την ανάδειξη νέου πρύτανη, στις οποίες μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ελεύθερα κάθε εσωτερικό μέλος του.»
Σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον νέο πρύτανη, αξιολογώντας εκ νέου τις τυχόν υποψηφιότητες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του πρύτανη είναι μυστική, γεγονός που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και αποκλείει τον προκαθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος.
Συνεπώς, ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο και ως εκ τούτου είναι παραπλανητική, ενσπείροντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα συγκεκριμένης υποψηφιότητας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.