Η κατάσταση που επικρατεί στις δύο κρατικές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), δεν είναι καθόλου καλή .
Στην ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σκιαγραφήθηκε χθες στη Βουλή μια τραγική κατάσταση για τις δυο κρατικές βιομηχανίες κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Πρόκειται για δύο αμυντικές βιομηχανίες που έχουν άμεση συνάρτηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και η ύπαρξή τους είναι κομβική για αυτές. Η μεν ΕΑΒ συνδέεται άμεσα κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία και τη συντήρηση πολλών τύπων αεροσκαφών, τα δε ΕΑΣ είναι η κρατική βιομηχανία που προμηθεύει πυρομαχικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αναφερόμενος στην ΕΑΒ, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν εκτελούνται συμφωνίες συντήρησης και επισκευής εκατοντάδων εκατομμυρίων για δεκαετίες. Πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ απαίτηση στον ισολογισμό της εταιρίας δεν θα εισπραχθεί ποτέ. Αφορά πρόγραμμα προ εικοσαετίας και πλέον. Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται σαν υλικά σε αποθήκες χαμένα».
Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει απογραφή αποθήκης από το 2014 και πάνω από 120 εκατομμύρια της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν δοθεί και καταβληθεί για προγράμματα που δεν έχουν υλοποιηθεί.
Όσον αφορά τους ισολογισμούς της ΕΑΒ, ο Ν. Δένδιας τόνισε: «Δεν υπάρχει εταιρεία η οποία να εμφανίζει ισολογισμούς που να συνιστούν τέτοιο ευχολόγιο και δεν υπάρχει εταιρεία που οι ελεγκτές της να μην μπορούν να επιβεβαιώσουν κανέναν από τους αριθμούς που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της. Μόνο το 2023, είκοσι εκατομμύρια δεν μπόρεσαν καν να απορροφηθούν για επισκευές αεροσκαφών και επιστρέφονται στο υπουργείο Οικονομικών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η εποπτεία της ΕΑΒ, περνάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από πολύ καιρό, ενώ το νομοσχέδιο για τη διάσωσή της μπορεί να πάει στη Βουλή και πριν τον καινούργιο χρόνο.
Για την κατάσταση στα ΕΑΣ ο υπουργός ήταν αφοπλιστικός, καθώς ανακοίνωσε ότι προχθές κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία από παραγγελία πυρομαχικών, η οποία είχε δοθεί το 2006 και είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων, ενώ του ζητήθηκε και άλλη παράταση!
Όλα αυτά τη στιγμή που η παρούσα Διοίκηση των ΕΑΣ ετοιμάζει κοινοπραξία με την σλοβακική, ημικρατική βιομηχανία MSM EXPORT, μέλος του Ομίλου CSG, ενώ θα κλείσει το εργοστάσιο του Υμηττού και στη συμφωνία περιλαμβάνεται το εργοστάσιο του Λαυρίου.
Στο νέο κοινοπρακτικό εταιρικό σχήμα τα ΕΑΣ θα έχουν το 51% και η MSM το 49%, όμως η ελληνική εταιρεία θα ορίζει δύο από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η σλοβακική τα τρία.