24.1 C
Athens
Tuesday, May 28, 2024
More

  Το 2022 η Amazon κατέγραψε την πιο αργή χρονιά αναφορικά με την αύξηση των εσόδων της

  Όταν η Amazon ανακοίνωσε μόλις πριν από δύο χρόνια, ότι ο ιδρυτής και τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας, Τζεφ Μπέζος, θα παρέδιδε το τιμόνι, στο πρώην αφεντικό της cloud, Άντι Τζάσι, ​​λίγοι ήταν οι επενδυτές οι οποίοι έδειξαν να ανησυχούν με τη συγκεκριμένη επιλογή.

  Ο Τζάσι, ​​στενός συνεργάτης του Μπέζος, ήταν ευρέως γνωστός για την επιτυχημένη πορεία του στην Amazon. Ήταν εκείνος οποίος δημιούργησε το Amazon Web Services, το οποίο έγινε μια από τις πολυτιμότερες επιχειρήσεις στον κόσμο. Οι αναλυτές μάλιστα, με μεγάλη σιγουριά δήλωναν, πως η μετάβαση θα ήταν «απρόσκοπτη και σε μεγάλο βαθμό ασήμαντη». Δυστυχώς όμως, για τον Τζάσι, ​​η σύντομη θητεία του στο τιμόνι της διάσημης εταιρείας, ήταν πολύ περιπετειώδης.

  Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, από τότε που ο Τζάσι διαδέχτηκε και επισήμως, τον Μπέζος, τον Ιούλιο του 2021, η Amazon έχει βιώσει την πιο ταραχώδη περίοδο από τη συντριβή του dot-com. Το περασμένο έτος, μάλιστα, η εταιρεία κατέγραψε την πιο αργή χρονιά αναφορικά με την αύξηση των εσόδων ως δημόσια εταιρεία.

  Ο Τζάσι αναγκάστηκε να λάβει αποφάσεις για την Amazon μέσω μιας σειράς μέτρων μείωσης του κόστους που κανείς δεν προέβλεψε ότι θα ήταν απαραίτητα σε επιχειρήσεις οι οποίες άνθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μετοχές της Amazon έχουν υποχωρήσει κατά 44% από τις 5 Ιουλίου 2021, την πρώτη μέρα που ο Τζάσι ανέλαβε τα καθήκοντά του, ως διευθύνων σύμβουλος της Amazon.

  Tη Δευτέρα, ο ίδιος ανακοίνωσε πως η εταιρεία τεχνολογίας θα προχωρήσει στην περικοπή επιπλέον, 9.000 θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον, 18.000 ακόμη απολύσεις. Ενώ, οι περικοπές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του εταιρικού εργατικού δυναμικού της Amazon, εξακολουθούν να μαρτυρούν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία η οποία βρισκόταν σε αδιάκοπη φάση ανάπτυξης για το μεγαλύτερο μέρος των 25 ετών λειτουργίας της.

  Ο Μπέζος μετέτρεψε την Amazon από βιβλιοπώλη σε κολοσσό λιανικής, cloud computing και διαφήμισης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Amazon παρουσίασε πρωτοποριακές εφευρέσεις όπως το Kindle e-reader και το έξυπνο ηχείο Echo, και επένδυσε σε νέους κλάδους όπως πρωτότυπο περιεχόμενο, υγειονομική περίθαλψη και παντοπωλεία.

  Τον περασμένο χρόνο, ωστόσο, ο Τζάσι μείωσε τα έξοδα σε όλη την εταιρεία. Πολλά project στα οποία είχε επενδύσει η εταιρεία τεχνολογίας, όπως το ρομπότ παράδοσης Scout της Amazon, μια υπηρεσία εικονικών περιηγήσεων, το πρόγραμμα τηλε-υγείας Care και μια συσκευή βιντεοκλήσεων για παιδιά καταργήθηκαν.

  Παράλληλα, έλαβε την απόφαση να κλείσει όλα τα καταστήματα Pop Up και, νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε ότι η Amazon θα σταματήσει τη λειτουργία ορισμένων σούπερ μάρκετ Fresh. Ο Τζάσι δέχεται τεράστια πίεση για να αποδείξει ότι μπορεί να ελέγξει τα έξοδα της επιχείρησης. Αλλά για μπορέσει να αναβιώσει τις ένδοξες ημέρες της εταιρείας, θα πρέπει τελικά να βρει νέους κινητήρες για ανάπτυξη.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα