Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρόλο που αρχικά δεν προβλεπόταν, μπήκαν τελικά οι τουρκικές προκλήσεις, έπειτα και από το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία ώστε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.
Να σημειωθεί ότι Τουρκία δεν προβλέπονταν να συζητηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εξετάστηκε στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών κατά το οποίο δόθηκε χρόνος στην Τουρκίαμέχρι τον Δεκέμβριο οπότε και θα καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, αλλά και η ανάμειξή της στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την φέρνουν ξανά στο «ευρωπαϊκό τραπέζι».
Τη συζήτηση των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία επιβεβαίωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε και υπογράμμισε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».
Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο Γαλλίας και Γερμανίας προς την Τουρκία, δίνοντάς της προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες», ενώ από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».