20.1 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    Τι συνέβη με την Barclays την εκδότρια των δυο ΕΤΝs

    Ας δούμε λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη με την Barclays, την εκδότρια δηλαδή των δύο ETNs για τα οποία δημιουργήθηκε  πανικός.

    Το ETN μας δίνει έκθεση στην κίνηση ενός υποκείμενου asset χωρίς να μας δίνει κυριότητα πάνω στο ίδιο το υποκείμενο. Αυτό είναι ό,τι πρέπει για βραχυχρόνιες κινήσεις, ειδικά στην περίπτωση των commodities όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, γιατί μέχρι να μπούμε βγήκαμε. Επομένως, δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τα επιπλέον fees που συνοδεύουν την κτίση του πραγματικού asset.

    Τα ETNs όμως έχουν ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό. Ο εκδότης τους μπορεί να τα τερματίσει οποιαδήποτε στιγμή. Μάλιστα όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο των συγκεκριμένων ETNs (KIID), «η Barclays, ως εκδότης των ETN, μπορεί να εξαργυρώσει τα ETN κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα κατά την ημερομηνία έναρξης ή μετά τη λήξη τους».

    Και αυτό ακριβώς έκανε! Στις 18 Απριλίου, η Barclays, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε εξαργύρωση των συγκεκριμένων ETNs, «5 διαπραγματεύσιμες μέρες πριν τις 14 Ιουνίου». (Δηλαδή στις 7 Ιουνίου).

    Στις 7 Ιουνίου λοιπόν, τα ETNs σταμάτησαν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και μία εβδομάδα μετά (14 Ιουνίου) εξαργυρώθηκαν από την Barclays στην τιμή που είχαν στις 7 Ιουνίου.

    Πώς το βίωσαν όμως οι επενδυτές/κάτοχοι των συγκεκριμένων ETNs;

    7 Ιουνίου: η τιμή των ETNs σταμάτησε να αυξομειώνεται. Έμεινε σταθερή. Οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται αν o Broker δίνει λάθος δεδομένα ή γενικά αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

    12 Ιουνίου: τα ονόματα των ETNs άλλαξαν (λόγω του delist) και πήραν τον εσωτερικό αριθμό που τους έχει δώσει η Barclays. Οι επενδυτές άρχισαν ν’ανησυχούν ότι έχασαν τα λεφτά τους.

    15 Ιουνίου: Οι κάτοχοι των ETNs είδαν αυτόματα trades πωλήσεων σε τιμή $9.74 για το GAZ.US και $28.20 για το OIL.US με τα λεφτά να περνούν στον λογαριασμό τους.

    Δε συνέβη απολύτως ΤΙΠΟΤΑ το ασυνήθιστο. Ένας εκδότης αποφάσισε να κλείσει ένα προϊόν και εξαργύρωσε το ETN του ακριβώς όπως είχε ανακοινώσει ότι θα το κάνει.

    Ούτε έκλεψε στην τιμή, ούτε κινδύνεψαν assets, ούτε τίποτα. ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠ’ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.

    Τέλος καλό, όλα καλά, και άδικα δημιουργήθηκε όλη αυτή η αναστάτωση. Ήταν μία απόλυτα ξεκάθαρη διαδικασία όπου κανένας δεν έχασε λεφτά. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΧΑΘΗΚΑΝ ΛΕΦΤΑ, αλλά η Barclays αγόρασε στην υψηλή τιμή που υποσχέθηκε (τιμή 7 Ιουνίου) ακόμα κι αν στις 14 Ιουνίου το πετρέλαιο είχε πέσει σημαντικά.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα