Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε ότι η εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα στόχο έχει να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες. Μην ξεχνάμε όμως με ποια αφορμή ξεκίνησε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να το πάρει πάνω του και να παρέμβει -ασχέτως αν μπορεί- μετά την έξωση της κ.Κολοβού.
Μόνο που κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί δεν ακούστηκαν στο τραπέζι των συναντήσεων. Άρα προς τι οι συναντήσεις ; Μήπως θα έπρεπε ο κ. Σταϊκούρας να ζητήσει να δει τα funds;
Άλλωστε οι δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί πλέον στην χώρα μας ένα «κόκκινο δάνειο» έως τη ρύθμισή του ή τον πλειστηριασμό δεν έχει να κάνει με τα τραπεζικά ιδρύματα γιατί οι τράπεζες έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν «μετακομίσει» σε funds και servicers.
Επίσης δεν μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν γνωρίζει από που πρέπει να πιάσει το νήμα -αν πιάνετε και δεν είναι κουβάρι; Γιατί αν δεν γνωρίζει είναι πολύ σοβαρό ατόπημα. Ατόπημα είναι να μην γνωρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, ότι σπάνια τράπεζα θα βγάλει στο «σφυρί» ακίνητο και αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών διενεργείται από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ή ΕΔΑΔΠ (σ.σ.: πρόκειται για τους αποκαλούμενους servicers) όπως είναι καταγεγραμμένες στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδας. Διότι αν δεν έχεις έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορείς να είσαι στην παραπάνω κατηγορία. Φυσικά αυτό έγινε και μπήκε σε εφαρμογή το 2016 Μέχρι εδώ τα γνωρίζετε. Τότε γιατί κάνετε συναντήσεις με κάποιους οι οποίοι δεν έχουν αρμοδιότητα και όχι με τους αρμόδιους, Μήπως γιατί δεν έχετε λόγο στους ξένους;
Πάντως στις ανακοινώσεις που έγιναν ευτυχώς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας μίλησε ξεκάθαρα για τους ενήμερους δανειολήπτες δηλαδή για αυτούς που πληρώνουν και μετά μίλησε για προτάσεις για αύξηση της εγκρισιμότητας αιτήσεων του εξωδικαστικού για αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων αλλά και μια επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Αυτά για να μην παραπληροφορούμε και για να μην παρα-πλανιόμαστε από τα σόου των συναντήσεων.