31.2 C
Athens
Saturday, June 22, 2024
More

    Τι σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Άμυνας του Πούτιν

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντικατέστησε τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας του με έναν εκπαιδευμένο οικονομολόγο σε μια απροσδόκητη αλλαγή φρουράς που σηματοδοτεί την εστίαση στην ανάπτυξη της ρωσικής πολεμικής οικονομίας περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    Ο Πούτιν πρότεινε τον πρώην βοηθό του στην οικονομία και πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ , 65 ετών, να αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σόιγκου , 68 ετών, ο οποίος υποβιβάστηκε ήπια και τέθηκε επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας. Ο Νικολάι Πατρούσεφ , παλιός σύμμαχος του Πούτιν που είχε αυτή τη θέση, απολύθηκε και πρόκειται να αναλάβει άλλη, απροσδιόριστη δουλειά.

    Οι περισσότεροι από τους προκατόχους του Σόιγκου υπό τον Πούτιν δεν είχαν επίσης στρατιωτικό υπόβαθρο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν επιλέγει έναν οικονομολόγο καριέρας για υπουργό Άμυνας.

    Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου για πέμπτη θητεία, παρατείνοντας το τέταρτο του αιώνα στην εξουσία του και φαίνεται να δείχνει τη δυσαρέσκεια του Πούτιν για τον χειρισμό του πολέμου από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια.

    Αυτή είναι επίσης η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή του Πούτιν από το 2020, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραμερίστηκε για να ανοίξει ο τεχνοκράτης Μιχαήλ Μισούστιν , ο οποίος μένει δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών και βετεράνο διπλωμάτη Σεργκέι Λαβρόφ.

    Η Ρωσία τον τελευταίο καιρό σημειώνει περιορισμένα, τοπικά κέρδη κατά μήκος της πρώτης γραμμής, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν με ελλείψεις όπλων και ανθρώπινου δυναμικού, μαζί με την απόλυτη ανάγκη για περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

    Το Κρεμλίνο ελέγχει σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους, αλλά οι δυνάμεις του προελαύνουν προσεκτικά καθώς ο Πούτιν ήταν επιφυλακτικός να διατάξει άλλη μια αντιλαϊκή κινητοποίηση μετά την κλήση 300.000 Ρώσων τον Σεπτέμβριο του 2022 που προκάλεσε πανικό και έξοδο από τη χώρα.

    Ο διορισμός του Μπελούσοφ έχει να κάνει με τον Πούτιν να ασκεί περισσότερο έλεγχο στις στρατιωτικές υποθέσεις καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία σέρνεται, δήλωσε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος κοντά στο Κρεμλίνο. Η ανάγκη για ένα νέο πρόσωπο που θα εκπροσωπεί τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έγινε επίσης επιτακτική μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ, βασικό βοηθό του Σόιγκου.

    «Ο Μπελούσοφ είναι προσωπικά πιστός στον Πούτιν και θα τα λύσει όλα αυτά», είπε ο Μάρκοφ τηλεφωνικά. «Υπήρξαν πάρα πολλά προσωπικά συμφέροντα».

    Υπήρχε επίσης η μυρωδιά των ημιτελών εργασιών μετά τη σύγκρουση με τον ιδρυτή της Wagner, Yevgeny Prigozhin, που οδήγησε σε μια αποτυχημένη ανταρσία πέρυσι. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν εικασίες για το αν ο Σόιγκου ήταν καθ’ οδόν, αλλά αυτή η απόφαση αναβλήθηκε.

    Στο τέλος, ο Πούτιν άργησε να κάνει αλλαγές, περιμένοντας μετά τον θάνατο του Prigozhin στα τέλη του καλοκαιριού υπό μυστηριώδεις συνθήκες και την επανεκλογή του αυτόν τον μήνα. Ο Πούτιν εμπιστεύεται τον Μπελουσόφ και τον βλέπει ως έντιμο και όχι διεφθαρμένο, σύμφωνα με γνώστες του Κρεμλίνου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τον ανασχηματισμό.

    «Η ανατροπή αφορά την εδραίωση του ρόλου του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος ως κύριας ατμομηχανής της οικονομίας», δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ρωσίας στην CentroCredit Bank.

    Ο Μπελούσοφ αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1981 με πτυχίο στα οικονομικά της κυβερνητικής και αργότερα πήρε το διδακτορικό του. Αρχικά είχε ακολουθήσει καριέρα στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

    Η πρώτη του επίσημη δουλειά με τον Πούτιν ήταν ως διευθυντής του τμήματος οικονομικών και οικονομικών το 2008, όταν ο Πούτιν παραιτήθηκε για λίγο από την προεδρία — ανταλλάσσοντας θέσεις εργασίας με τον Μεντβέντεφ με σκοπό να επιστρέψει στην πρώτη θέση αργότερα. Ο Μπελούσοφ αργότερα υπηρέτησε για λίγο ως υπουργός Οικονομίας και στη συνέχεια ως ο κορυφαίος οικονομικός βοηθός του Πούτιν. Συνέβαλε καθοριστικά στη μετατροπή της Ρωσίας σε πολεμική οικονομία.

    Είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι στις εταιρείες και τις επιχειρήσεις και ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους από τη βιομηχανία μετάλλων και εξόρυξης, ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου.

    Ο Σόιγκου, αντίθετα, βρισκόταν σε διαφορετική τροχιά αφού έγινε στόχος του Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιουνίου του 2023. Η πτώση του από τη χάρη έρχεται αφού κάποτε ήταν στενός έμπιστος του Πούτιν, τον συνόδευε σε εκδρομές κυνηγιού και ιππασίας με μεγάλη δημοσιότητα στη Σιβηρία και ήταν επικεφαλής του υπουργείου εκτάκτων αναγκών της Ρωσίας για σχεδόν 20 χρόνια.

    Η μεταφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας δείχνει ότι το σώμα — ήδη συγκεντρωμένο γύρω από τη λήψη αποφάσεων από τον πρόεδρο για τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας — έχει καταστεί ανίσχυρο και χρησιμοποιείται ως «δεξαμενή για πρώην βασικά πρόσωπα του Πούτιν», η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικών συμβούλων. R.Politik, είπε στο Telegram.

    Αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ο Μεντβέντεφ, ο ρόλος του οποίου έχει μειωθεί σημαντικά με τα χρόνια. Ο Πούτιν το 2020 άλλαξε το Σύνταγμα για να του επιτρέψει δύο ακόμη θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει έως το 2036, όταν θα είναι 83 ετών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα