Περιμένοντας από την Κομισιόν το σήμα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα σχετικά με την ενεργειακή κρίση, οι κυβερνήσεις άρχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα έναν κατάλογο σε αυτή τη «γραμμή», που θα «κουμπώνει» με τους άξονες για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Μερικές από τις συστάσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις είναι:
- Επιστροφή στην τηλεργασία τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα
- Περιορισμός των μετακινήσεων με αυτοκίνητο,
- «Μαχαίρι» των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους
Τι περιμένει η Αθήνα
Στην Αθήνα, δεν σχολίασαν τις σχετικές πληροφορίες, αναμένοντας τις λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο τη διαβάθμιση των συστάσεων, δηλαδή το εάν θα υπάρχει βαθμός υποχρεωτικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει προ πολλού σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την εξοικονόμηση ενέργειας είτε από ορυκτά καύσιμα είτε από ηλεκτρικό ρεύμα, με τους καταναλωτές να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αυτού του σχεδιασμού.
Οι πιο ενεργοβόροι τομείς
Τα στοιχεία της Eurostat, όπως τα επεξεργάστηκε ομάδα αναλυτών της Alpha Bank, είναι λίαν αποκαλυπτικά. Ανά τομέα, οι μεταφορές (μετακινήσεις όλων των μέσων σε όλα τα δίκτυα) είναι ο πιο ενεργοβόρος τομέας, καταναλώνοντας το 36% της τελικής ενεργειακής χρήσης. Έπονται τα νοικοκυριά, τα οποία και καταναλώνουν το 30%, ενώ το 17% χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία, το 13% από τις εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες και το 4% από τους λοιπούς τομείς και κυρίως από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.