20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρηνικού εφιάλτη

    Όλα μοιάζουν ο κόσμος να ξαναζεί τον εφιάλτη που ζούσε επι «ψυχρού πολέμου» όταν κανείς δεν ήξερε ποιος θα πατήσει το κουμπί και πότε η γη θα διαλυθεί από έναν πόλεμο των δυο υπερδυνάμεων.

    Όλοι απεύχονται αυτό το εφιαλτικό σενάριο που από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο με εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

    Τα δέκα βασικά πράγματα

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει ειδικούς οδηγούς για τέτοιες εφιαλτικές περιπτώσεις και πλέον μπορεί ο καθένας στο διαδίκτυο να διαβάσει κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει όταν πατηθούν τα κουμπιά. Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι 241 σελίδων και μεταξύ άλλων αναφέρει:

    Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε μέσα στο έδαφος. Δηλαδή να κρυφτούμε σε κάποιο υπόγειο, ή καταφύγιο. Το θέμα όμως είναι πως θα επιβιώσουμε εκεί μέσα.

    Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του:

    –Νερό τουλάχιστον για τις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που θα πέσει η πυρηνική βόμβα. (Εδώ πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται 3,5 λίτρα την ημέρα)

    –Φαγητό τουλάχιστον και αυτό για 3 ημέρες και οπωσδήποτε συσκευασμένο.

    –Ραδιόφωνο με μπαταρίες. Όταν πέσουν οι βόμβες δεν θα υπάρχει τίποτε επάνω στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν θα υπάρχει τηλεόραση, ίντερνετ, ηλεκτρικό, κινητά τηλέφωνα. Μόνο μέσω ραδιοφώνου θα γίνεται η επικοινωνία.

    –Κουτί πρώτων βοηθειών

    –Φακός με μπαταρίες. (Όπως είπαμε δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό)

    –Σφυρίχτρα. Αφού όπως και στους σεισμούς η σφυρίχτρα βοηθάει να εντοπιστεί κάποιος που έχει θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα.

    –Μάσκα. Όχι τις μάσκες που φοράμε για τον κοροναϊό, αλλά μάσκα με φίλτρο ενεργού άνθρακα.

    –Υγρά μαντηλάκια, για λόγους υγιεινής

    –Χάρτες της περιοχής όπου βρισκόμαστε

    –Εργαλειοθήκη με βασικά εργαλεία που θα μας φανούν χρήσιμα αργότερα.

    – Απόσταση (από το σημείο της επίθεσης). Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί κάποιος να μείνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα σωματίδια που θα κατακλύζουν την ατμόσφαιρα, ακόμη κι αν βρίσκεται μακριά από το σημείο επίθεσης.

    -Ο άνεμος μεταφέρει τα αιωρούμενα σωματίδια, οπότε το δεύτερο βήμα είναι  Οχύρωση. Υπόγειοι σταθμοί, τούνελ, υπόγεια καταφύγια και γενικώς οτιδήποτε βρίσκεται σε σχετική απόσταση από την επιφάνεια της γης μπορεί να προσφέρει προστασία από τη ραδιενέργεια και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα δημιουργήσει η επίθεση.

    -Χρόνος. Οι δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επίθεση είναι και οι πιο επικίνδυνες. Όσο πιο κοντά βρισκόταν κανείς στο σημείο της έκρηξης, για τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει να παραμείνει στα καταφύγια.

    Όσο για το αν βρεθεί κανείς εκτεθειμένος σε πολύ κοντινή απόσταση από την έκρηξη, σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης οφείλει να:

    -Να αποστρέψει το βλέμμα του από τη λάμψη της έκρηξης, προκειμένου να μην τυφλωθεί. -Να παραμείνει πεσμένος στο έδαφος, προσπαθώντας να προστατεύσει το κεφάλι του.

    -Αν η έκρηξη σημειωθεί κάποια μακριά, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 30” για να εκδηλωθεί το ωστικό κύμα
    -Μετά την έκρηξη, αν μπορεί κάποιος να ξεπλυθεί με νερό, ας το πράξει, χωρίς, όμως να τρίψει το δέρμα του.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα