19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Τι γίνεται με την πυρηνική απειλή του Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετεί πυρηνικά όπλα στο γειτονικό υποτελές κράτος της Λευκορωσίας τον Ιούλιο, ακριβώς την ώρα που οι 31 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συναντώνται δίπλα στη Λιθουανία για την ετήσια σύνοδό τους.

    Πρόκειται για την τελευταία πυρηνική απειλή του τότε που επιτέθηκε στην Ουκρανία πέρυσι. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη αυτή την κλιμάκωση. Το ερώτημα δεν είναι αν θα απαντήσει, αλλά πώς.

    Η χρονική στιγμή του Πούτιν τα λέει όλα. Ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να εξοπλίσει τη Λευκορωσία με ρωσικά πυρηνικά τον Μάρτιο. Αυτόν τον μήνα είπε στον αγαπημένο του δικτάτορα στο Μινσκ, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι οι προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Ιουλίου και ότι οι κεφαλές θα εμφανίζονταν αμέσως μετά. Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι πρώτες έχουν ήδη φτάσει. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόθεση του Πούτιν είναι να επιδείξει τα πυρηνικά του για να επισκιάσει και να χλευάσει τη σύνοδο του ΝΑΤΟ . Ο Πούτιν είναι ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τον στόχο του για τις στρατιωτικές δαπάνες, γιατί δέχτηκε ως νεότερο μέλος του τη Φινλανδία, γιατί θα υποδεχτεί τη Σουηδία ως το επίδοξο 32ο μέλος και γιατί θα συζητήσει αν και πώς θα δεχτεί την Ουκρανία στη συμμαχία.

    Τη δεκαετία του 1990 – μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Ευρώπη και ο κόσμος ήλπιζαν να εισέλθουν σε μια νέα και πιο ειρηνική εποχή – οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και του Καζακστάν παρέδωσαν οικειοθελώς τα πυρηνικά τους οπλοστάσια στη Ρωσία στο πλαίσιο της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Σε αντάλλαγμα, έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, καθώς και από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

     

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα