Η Eurostat δείχνει ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1,934, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ήταν στα 1,759. Μάλιστα, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει την 2η θέση υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων, η εμπλοκή του Ιράν μπορεί να ήταν προεξοφλημένη αλλά η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης θα επηρεάσει δραματικά τη διεθνή αγορά.
Η τάση της τιμής του Brent θα είναι πλέον πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι από το φόβο και μόνο περί κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Η αγορά χαρακτηρίζεται από έλλειψη των προϊόντων, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στα ρωσικά διυλιστήρια, τις ζημιές που έχουν υποστεί οι μονάδες διύλισης στη Ρωσία από τις ουκρανικές επιθέσεις αλλά και ταυτόχρονα λόγω της υψηλής ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία.
Οι δύο χώρες προμηθεύονται από τη Ρωσία και πλέον οι καθυστερήσεις στην παραγωγή πετρελαίου τις στρέφει σε αγορές από όπου προμηθεύονται Ευρώπη και ΗΠΑ.
Παράλληλα των προβλημάτων διέλευσης των φορτίων από την Ερυθρά Θάλασσα, που επιδεινώνουν την κατάσταση στην αγορά των πετρελαιοειδών.
Μοιραία επηρεάζεται και η εγχώρια αγορά καυσίμων. Έρχεται Πάσχα σαν καλοκαίρι και αμέσως μετά ξεκινούν οι θερινές διακοπές . Περίοδοι που η ζήτηση αυξάνεται λόγω των αυξημένων μετακινήσεων.
Όπως είναι φυσικό οι τιμές στην ελληνική αγορά θα επηρεαστούνε -δυστυχώς- για ακόμα μια φορά προς τα πάνω.
Δεν ξέρουμε αν ειδικά στα πετρελαιοειδή θα ισχύσει το ρυθμιστικό καθεστώς του πλαφόν στα μικρά περιθώρια κέρδους αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι η τσέπη μας θα μένει άδεια κάθε φορά που θα γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του μηχανοκίνητου μέσου μας.