Περίπου 11.500 ήταν οι αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για σύνταξη στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024.
Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι περίπου 1.640 αιτήσεις το μήνα, που σημαίνει ότι με αυτή τη ροή θα πρέπει να αναμένονται κοντά στις 19.000 με 20.000 αιτήσεις ως το τέλος της χρονιάς.
Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, είναι η φυσική αιτία της εξόδου, είτε με το όριο ηλικίας των 62 ετών και με 40 έτη ασφάλισης, είτε με το καταληκτικό όριο ηλικίας των 67 ετών που αυτοδίκαια ο υπάλληλος απολύεται για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο., αλλά υπάρχουν και άλλοι 3 λόγοι που ωθούν τους δημοσίους υπαλλήλους στην έξοδο για σύνταξη, που είναι οι εξής:
1. Ο φόβος πιθανών ανατροπών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μια που η συζήτηση για τις αλλαγές που θα εξεταστούν στις ηλικίες συνταξιοδότησης από τη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής των ατόμων άνω των 65 ετών έχει ήδη ξεκινήσει. Η Ελλάδα ως το τέλος του 2026 θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για τα όρια ηλικίας που θα ισχύουν από 1/1/.2027, που σημαίνει ότι η επεξεργασία σε επίπεδο μελετών και στατιστικών δεδομένων θα έχει ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του 2026.
2. Η κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών παροχών όχι τόσο από την κύρια σύνταξη, όσο από το εφάπαξ καθώς και από τα μερίσματα. Ειδικά το εφάπαξ, από το 2014 και μετά βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, καθώς ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος άλλαξε και πλέον οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων καταβάλλονται με μηδενική ανταποδοτικότητα. Το μέσο εφάπαξ στους πολιτικούς υπαλλήλους βρίσκεται στα 22.000 ευρώ, όταν το 2014 έφτανε στα 28.000 ευρώ.
3.Η αξιοποίηση της διάταξης για την απασχόληση των συνταξιούχων που τους επιτρέπει να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη (κύρια και επικουρική) και να παίρνουν και μισθό καταβάλλοντας μόνον έναν ειδικό πόρο στον ΕΦΚΑ ίσο με το 10% του μισθού που θα έχουν από την εργασία τους, ή με προσαύξηση της εισφοράς κατά 50% στην περίπτωση που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Με έξοδο μάλιστα στα 62 και με εκ νέου ανάληψη εργασίας στο Δημόσιο (όχι ως μόνιμοι αλλά με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου) γλυτώνουν και την ποινή αναστολής σύνταξης που ισχύει για όσους συνταξιούχους απασχοληθούν στο Δημόσιο πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους.