Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες την 4η Ιουλίου με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το κόμμα των Εργατικών θα μπορούσε να επικρατήσει στις εκλογές και να επιστρέψει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – με αναλυτές να ισχυρίζονται ότι τα χρηματιστήρια θα αντιδρούσαν θετικά σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Σε ένα report που αναλύει τις κινήσεις των μετοχών από το 1979 και μετά, η Citi υπογραμμίζει ότι η αγορά στη Βρετανία ήταν ιστορικά «σχετικά πτωτική» τους έξι μήνες μετά τις εκλογές. Ο βρετανικός δείκτης MSCI UK ενισχύθηκε κατά περίπου 6% έξι μήνες μετά τις νίκες των Εργατικών και υποχώρησε περίπου 5% μετά την επικράτηση των Τόρις, σύμφωνα με τη Citi.
Παράλληλα, ο FTSE 250 τείνει να ξεπερνά τον FTSE 100 μετά τις εκλογές, με ισχυρότερη απόδοση μετά τις νίκες των Εργατικών, ανέφερε. Οι μετοχές στους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας και στο χρηματοοικονομικό πεδίο έχουν καλύτερες επιδόσεις έπειτα από τις κάλπες, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Πάντως, συνολικά το LSE έχει υποστεί σημαντικές απώλειες υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος αγορών της Capital Economics, Τζον Χίγκινς εξήγησε θα ήταν «ανειλικρινές» να αποδοθούν οι ευθύνες εξ ολοκλήρου στο κόμμα. «Η βουτιά συνέβη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, στη μεταπολεμική δεκαετία του 1940, τον απόηχο του σοκ στην αγορά πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στη Φούσκα των Dot Com το 2000 και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης του 2008» επεσήμανε.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι η απόδοση των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «γενικά υποτονική από το 2010», όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι Συντηρητικοί. «Όποια και αν είναι η άποψή σας για την ιστορία, αμφιβάλλουμε ότι η επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία θα ήταν… big deal για τους επενδυτές αυτή τη φορά», πρόσθεσε.
Επίσης, διαπίστωσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών συνέπεσαν με πέντε συντριβές της βρετανικής λίρας τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά οι ευρύτεροι εξωγενείς παράγοντες έπαιξαν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο: όπως η βιωσιμότητα της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1970, η κρίση χρέους του 1976 και το Κραχ του 2009.
«Οι αντιδράσεις της αγοράς συναλλάγματος είναι πιο έντονες όταν υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από εκλογές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην τρέχουσα κατάσταση, και αν η ιστορία είναι οδηγός, θα πρέπει να περιμένουμε ήπια κέρδη για τη στερλίνα τις επόμενες εβδομάδες», υπογραμμίζει ο Τζο Τακέι, επικεφαλής της ανάλυσης FX στον όμιλο Argentex. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, κ. Βενκατακρισνάν τόνισε στο CNBC τον Ιανουάριο ότι ο πολιτικός κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «μικρότερος από ποτέ», ενώ η διαφορά στις οικονομικές πολιτικές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ελάχιστη.