14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Τι είναι το “richcession” και ποιους απειλεί

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εάν η οικονομία πέσει σε ύφεση μέσα στο 2023, οι πιο εύποροι θα δεχθούν ένα ασυνήθιστα βαρύ πλήγμα, κάτι που δεν συνέβαινε σε παλιότερες εποχές. Πρόκειται για αυτό που η αμερικανική εφημερίδα ονομάζει «richcession», από το «rich» (πλούσιος) και το «recession» (ύφεση).

    Το βέβαιο είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να είναι φτωχός. Το να τα βγάζεις μετά βίας πέρα, να έχεις τόσο λίγες αποταμιεύσεις ώστε μια αναποδιά -μια ασθένεια ή μια απόλυση- να είναι καταστροφική, είναι μια πηγή διαρκούς άγχους.

    Όμως όπως σημειώνει η Wall Street Journal, για όσους βρίσκονται στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, τα χρόνια από τότε που χτύπησε η πανδημία ήταν λίγο πιο εύκολα, τουλάχιστον στο οικονομικό μέτωπο, από εκείνα που προηγήθηκαν.

    Τα κρατικά μέτρα στήριξης τους βοήθησαν να ξεπεράσουν τα πρώτα στάδια αυτής της κρίσης και τώρα, η βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας τους ενισχύει με μισθολογικές αυξήσεις που αντισταθμίζουν έστω εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

    Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Federal Reserve δείχνουν ότι η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών που ανήκουν στο φτωχότερο 20% του συνόλου ήταν το τρίτο τρίμηνο κατά 42% υψηλότερη σε σχέση με το τέλος του 2019, ενώ έχει αυξηθεί κατά 17% από το τέλος του 2021.

    Τα πιο πλούσια νοικοκυριά ξεκινούσαν, βέβαια, από πολύ υψηλότερη βάση, όμως είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται πολύ λιγότερο. Η καθαρή αξία των νοικοκυριών που βρίσκονται στο πλουσιότερο 20% ήταν κατά 22% υψηλότερη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πριν από την πανδημία, ενώ έχει μειωθεί κατά 7,1% από τα τέλη του 2021 (λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων).

    Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι στις ΗΠΑ, οι μισθοί για τους πιο χαμηλά αμειβόμενους έχουν αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με εκείνους των πιο καλοπληρωμένων.

    Επιπλέον, το τελευταίο κύμα από απολύσεις έχει επηρεάσει περισσότερο τους εργαζομένους με υψηλότερα εισοδήματα. Πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, έδιναν πολύ καλούς μισθούς. Ο μέσος εργαζόμενος στη μητρική του Facebook, την Meta Platforms, για παράδειγμα, κέρδισε 295.785 δολάρια το 2021, ενώ ο μέσος εργαζόμενος στο Twitter έβγαλε 232.626 δολάρια.

    Αλλά και σε εταιρείες όπου ο μέσος εργαζόμενος αμείβεται πολύ χαμηλότερα, όπως στην Amazon, οι απολύσεις αφορούν κυρίως τους υπαλλήλους γραφείων και όχι εκείνους που δουλεύουν στις αποθήκες.

    Όπως σημειώνει η WSJ, η παρηγοριά για τους καλοπληρωμένους εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους είναι ότι θα πρέπει να είναι σχετικά ευκολότερο για αυτούς να βρουν νέα θέση, σε σχέση με τους φτωχότερους που απολύονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργασιακές δεξιότητες των πιο μορφωμένων ατόμων μπορούν γενικά να μεταφερθούν ευκολότερα σε μία νέα θέση. Όμως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η νέα τους δουλειά να μην πληρώνει εξίσου καλά.

    Μετά από αυτά, εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους εύπορους ενδέχεται να απογοητευτούν και να απογοητεύσουν στη νέα χρονιά, ενώ εκείνες που απευθύνονται στις μάζες θα τα πάνε καλύτερα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα