Πρώτα η Goldman Sachs επισήμανε ότι το Bitcoin είναι το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τις απόλυτες και προσαρμοσμένες ως προς τον κίνδυνο αποδόσεις νωρίτερα φέτος. Στη συνέχεια συνέβη η τραπεζική κρίση και το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα ανέβηκε στην υψηλότερη τιμή του εδώ και δέκα μήνες. Φτάνει να κάνει ακόμη και κάποιους αρνητές να το ξανασκεφτούν.
Ποιος τα αναφέρει όλα αυτά τα θετικά για το Bitcoin; Μια ελληνικής καταγωγής αναλύτρια του Bloomberg, η Alexis Leondis. Το ερώτημα αν αξίζει να επενδύσεις ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου σου, συνεχίζει η Alexis, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την καταστροφική απόδοση των χαρτοφυλακίων του περασμένου έτους. Παραδοσιακά οι επενδυτές διέθεταν το 60% των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα (ή κάποιο είδος συνδυασμού μεταξύ των δύο).
Πράγματι, έχει δίκιο. Τόσο άσχημη απόδοση έχει να υπάρξει από το 1931! Ο τρέχων κύκλος σύσφιξης της Fed είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί (δηλαδή, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μεγαλύτερα ποσά πιο γρήγορα από ποτέ). Ως αποτέλεσμα, το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους κατόχους ομολόγων εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια.
Ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς, συνεχίζει η Alexis. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morningstar, ένας επενδυτής που είχε τοποθετήσει 1% στο Bitcoin σε ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40 (με το ποσό του Bitcoin να έχει αφαιρεθεί από την κατηγορία των μετοχών), θα είχε ελαφρώς χειρότερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η αξία του χαρτοφυλακίου του θα είχε μειωθεί 8,93% έναντι πτώσης 8,77% που θα σημείωνε ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι τρομεροί αν σκεφτεί κανείς ότι το Bitcoin έφτασε να διαπραγματεύεται μόλις στο 40 % της αξίας του κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
Σε μεγαλύτερες περιόδους, η κατανομή του 1% στο Bitcoin θα είχε αυξήσει δραματικά τις αποδόσεις. Για τα 10 χρόνια που έληξαν τον Μάρτιο, το χαρτοφυλάκιο που θα διέθετε Bitcoin σε ποσοστό 1% ξεπερνά εύκολα το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40 με αποδόσεις 13,3% έως 7,8% ετησίως. Μια ελαφρώς μεγαλύτερη τοποθέτηση της τάξης του 2% απέδωσε ελαφρώς χειρότερα για το περασμένο έτος (μείωση περίπου 9%), αλλά κέρδη σχεδόν 18% ετησίως σε μια περίοδο 10 ετών.
Ένας άλλος αναλυτής του Bloomberg Intelligence, ο επικεφαλής στρατηγικής στα εμπορεύματα Mike McGlone ισχυρίζεται ότι είναι «μόνο θέμα χρόνου» το Bitcoin να φτάσει τις 100.000 δολάρια. Ο βασικός λόγος είναι πως διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Τη σπανιότητα και την προσδιορίσιμη φθίνουσα προσφορά. Αν ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί υψηλότερα, οφείλεται στο ότι είναι ακόμα στις πρώτες μέρες της υιοθέτησής του.
Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε ιστορικές επιδόσεις, φυσικά, και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Bitcoin να επιτυγχάνει πάλι δεκαπλασιασμό της τιμής που γνώρισε την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, φαίνεται έτοιμο να ανέβει ψηλότερα και τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπείτε σχετικά φθηνά. Για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή, το να αρχίσει να κάνει μικρές, τακτικές κατανομές στο Bitcoin φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο, καταλήγει η Alexis Leondis.
Η Goldman είπε επίσης ότι το Bitcoin θα μπορούσε τελικά να φτάσει τις 100.000 δολάρια, εάν οι επενδυτές αποδεχτούν τη χρήση του ως «ψηφιακού χρυσού». Εμείς να υπενθυμίσουμε πως δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που τα στελέχη της, σε μια μεγάλη παρουσίαση προς τους πελάτες της, χαρακτήρισαν τα κρυπτονομίσματα ως «not an asset class».
Ενδιαφέροντα στατιστικά
Το ενδιαφέρον για το Bitcoin συνεχίζεται. Ενώ εκείνο ανακάμπτει καταγράφοντας νέα τοπικά υψηλά, σβήνοντας τις απώλειες από την κατάρρευση του FTX, ο χρυσός υποχωρεί κάτω από τις 2.000 δολάρια.
Περνάμε στα μακροοικονομικά, καθώς είναι ανησυχητικά τα μηνύματα. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών συρρικνώνονται με ταχύ ρυθμό. Συνεπώς δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες χρεοκοπίες τραπεζών, καθώς θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν με ζημιές τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Αυτό θα σημάνει συναγερμό και πιθανότατα κι άλλες επεμβάσεις από τη Fed, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κίνδυνος.
Ο ρυθμός επέκτασης της προσφοράς χρήματος, έτσι όπως εκφράζεται από τον δείκτη Μ2, έχει βουτήξει απότομα. Πλέον έχει φτάσει πολύ πιο κάτω από τον υπερβολικό ρυθμό επέκτασης που είχαν πραγματοποιήσει οι κεντρικές τράπεζες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.