Απόλυση 10% του εργατικού δυναμικού του Twitter , 20% της Yahoo, κατάργηση 8.500 θέσεων εργασίας από την Ericsson, 6.650 από τη Dell και 3.900 από την IBM. Το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι: «θα είναι το 2023 η χρονιά των περισσότερων απολύσεων»;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίηθηκε από την ιστοσελίδα Resumbuilder.com σε μια προσπάθειά της να κατανοήσει την απόδοση του κόσμου της εργασίας το 2022, και ποιες τις προοπτικές του για το 2023, σε 1000 μεγάλες επιχειρήσεις, αναφορικά, οι 6 στις 10 εταιρείες σκοπεύουν να απολύσουν κόσμο τη φετινή χρονιά, με τπερισσότερες από τις μισές να δρομολογούν την έξοδο για το 30% του εργατικού της δυναμικού.
Όσο οι τεχνολογικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατακτούν νέα «ύψη», τόσο περισσότεροι άνθρωποι διώχνονται από την… πίσω πόρτα.
Απολύουν οι μεγάλοι
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν από τις πιο μεγάλες εταιρείες του δείγματος, ενώ το 70% του συνόλου τους σκοπεύει να παγώσει τις προσλήψεις για το 2023.
Ήδη το 52% αυτών έχει αφήσει στην άκρη κάθε σκέψη για αύξηση του προσωπικού τους, ενώ 1 στις 4 εταιρείες έχει προχωρήσει σε περικοπές των μισθολογικών απολαβών των ανθρώπων τους.
Μάλιστα, το 34% αυτών εξετάζουν και τη μείωση των δώρων και των καλοκαιρινών επιδομάτων των εργαζομένων τους για τη φετινή χρονιά.
Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να μην είναι τελικά τόσο ζοφερή όσο φαίνεται.
«Το πάγωμα των προσλήψεων»
Όπως εξηγεί η Στέισι Χάλερ, σύμβουλος καριέρας και υπεύθυνη προσλήψεων, το πρόσφατο κύμα απολύσεων αφορά κατά κύριο λόγο τις τεχνολογικές εταιρείες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω του μεγάλου όγκου της δουλειάς τους και εξαιτίας των αναγκών που δημιούργησε ο κοροναϊός.
Με δεδομένο ότι η κουλτούρα της εργασίας υπόκειται μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια και η συζήτηση για την ύφεση που έρχεται τραβά σε μάκρος, καθώς μειώνεται ο φόβος για ένα οικονομικό κραχ ανάλογο του 1929, για τις περισσότερες εταιρείες ασφαλέστερη επιλογή θα θεωρηθεί να παγώσουν οι προσλήψεις, παρά να προχωρήσουν σε αθρόες απολύσεις, καταλήγει η ίδια.