17.8 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Τέρμα οι προσλήψεις με “κομματικά” κριτήρια… Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει την επιλογή κρατικών λειτουργών

    Tο ελληνικό δημόσιο κάνει την υπέρβαση – ή τουλάχιστον αυτήν την πρόθεση δείχνει! Τέρμα οι προσλήψεις με “κομματικά” κριτήρια… Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει σε ενάμιση χρόνο από σήμερα,  τη στελέχωση και την αξιολόγηση των κρατικών λειτουργών.

    Ήδη η Deloitte προχωρά το έργο ύψους 7 εκατ. ευρώ με τίτλο “Ανάπτυξη και λειτουργία εργαλείου για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης Δημοσίου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης (Creation of an AI-based strategic workforce planning tool)”, το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών.

    Το έργο χρηματοδοτείται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες. Το project προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την απαιτούμενη μελέτη, η δεύτερη αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας για την στελέχωση του δημόσιου τομέα και η τρίτη σχετίζεται με τον σχεδιασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων κατάρτισης.

    Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 9 φορείς του δημοσίου και πιο συγκεκριμένα σε ΜΟΔ ΑΕ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Στόχος είναι η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων μέσω ενός σύγχρονου και ευέλικτου εργαλείου, με ενσωμάτωση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, με τη δυνατότητα ανάλυσης και παράλληλης σύγκρισης σε περίπτωση που εξετάζονται πολλαπλά σενάρια ταυτόχρονα, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την αποδοτική στελέχωση του Δημοσίου Τομέα.

    Το εν λόγω ηλεκτρονικό εργαλείο θα δίνει τη δυνατότητα να προβλέπονται ενδεικτικά ανάγκες στελέχωσης σε επίπεδο γεωγραφίας – περιοχής, φορέων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία και θα σταθμίζονται ως προς τους πολλαπλούς παράγοντες της επιτυχούς στελέχωσης, με σκοπό να λαμβάνεται κάθε φορά η κατά το δυνατόν πιο σωστή απόφαση.

    Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τις προκαταλήψεις, οι οποίες λειτουργούν σαν εμπόδιο στη διαδικασία όχι μόνο μιας δίκαιης πρόσληψης αλλά και αξιολόγησης ενός εργαζόμενου.

    Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο δείχνει, τουλάχιστον στη θεωρία, τη θέληση να απομακρυνθεί από τη σκιά του παρελθόντος και να προσεγγίσει την πολυσυζητημένη αξιοκρατία με όχημα την τελευταίας γενιάς τεχνολογία.

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα