19.2 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Τεχνολογικός κόμβος γίνεται τώρα η Ελλάδα

    Η πρωτεύουσα και η Ελλάδα γενικότερα μπορεί σύντομα να αποτελέσουν ακόμη ένα success story χάρη στις τεχνολογικές επενδύσεις. Σε εκτενές του ρεπορτάζ το πρακτορείο Bloomberg, κάνει αναφορά στις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει η Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος.

    Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή τριών data centers εκτός Αθηνών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στην Ελλάδα σε λίγο πάνω από 300 μέχρι στιγμής. Στη Θεσσαλονίκη, η Cisco δημιουργεί ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer χτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Tον Σεπτέμβριο, η Google ανακοίνωσε την ανάπτυξη περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud και αποθήκευσης δεδομένων στην Ελλάδα με αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ στην οικονομία, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας έως το 2030.

    Η κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά τον κλάδο: τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζει να αναπτύξει κέντρα καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα στεγάζουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός από τις ομορφιές της χώρας μας και τη γεωγραφική της θέση που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε Αφρική και Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί παίκτες προσελκύονται επίσης από γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και μια «αφθονία» ανανεώσιμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αν και τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά – λίγο πάνω από τα 330 εκατομμύρια ευρώ το 2021 – οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της Ελλάδας έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της. Το πρακτορείο κάνει αναφορά σε πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει ο κλάδος της τεχνολογίας να ανέλθει κατά 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, όταν η χώρα άρχιζε να βγαίνει από τη δεκαετή κρίση, ο Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα τον κλάδο της τεχνολογίας για την άνθηση της οικονομίας, σημειώνει το Bloomberg.

    Με τη χώρα να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να δώσει κίνητρα στους πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης προκειμένου επιστρέψουν στη χώρα Η αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    «Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων αφορούν άτομα που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

    Προκειμένου να προσελκύσει εξειδικευμένα ταλέντα από το εξωτερικό, η κυβέρνηση ξεκίνησε το 2021 ένα πρόγραμμα χορήγησης βίζας για ψηφιακούς νομάδες και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει περίπου 450 βίζες. Για όσους κατοικούν στην Ελλάδα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν υποψήφιους υπαλλήλους. Εκτός από τα προγράμματα κατάρτισης της Microsoft, περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν ωφεληθεί από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Google στην Ελλάδα. «Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι χρήσιμη αν δεν υπάρχουν ψηφιακές δεξιότητες», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Φυσικά, η Αθήνα απέχει πολύ από το να είναι η μόνη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος, αναφέρει το πρακτορείο. Η Λισαβόνα κατέβαλλε για χρόνια ανάλογες προσπάθειες, με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά με την Ελλάδα να έχει πλέον σταθερή πολιτική και οικονομική βάση, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν ότι η επένδυση σε αυτήν δεν είναι μια δύσκολη απόφαση. Η χώρα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, διαθέτει υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του οποίου οι μισθολογικές προσδοκίες είναι σχετικά συμφέρουσες για τους διεθνείς εργοδότες και φημίζεται για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της. Όπως είπε η κ. Αντωνάκου για την επένδυση της Google, «αν όχι τώρα, τότε πότε;».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα