Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υστερούν κατά 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν τις πρακτικές αυτές σε ποσοστό 72%.
Το 2024, άλλωστε, είναι η χρονιά ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινή ζωή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ενδεικτικά, σε διάστημα μόλις 10 μηνών, η υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης φέρεται να έχει διπλασιαστεί, με τις επιχειρήσεις που την εμπιστεύτηκαν πρώτες, να καταγράφουν ήδη βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία. Εντούτοις, περίπου 9 στα 10 έργα που ξεκινούν στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πιλοτικό στάδιο και να φτάσουν στην πλήρη υλοποίηση. Το γεγονός που καταδεικνύει και την περιπλοκότητα της υιοθέτησης τέτοιων συστημάτων σε ευρεία κλίμακα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη «State of AI in early 2024: Gen AI adoption spikes and starts to generate value» της Quantum Black AI, by McKinsey..
Στο ταξίδι αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουν, παρά την αξιόλογη πρόοδο που έχουν κάνει. Όπως επεσήμαναν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο ως προς την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οφέλη εκμεταλλευόμενη το υψηλό επίπεδο ταλέντου και έρευνας.