19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    ΤΧΣ: Στόχος της αποεπένδυσης, η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο του Ταμείου της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ψηφίστηκε μετά από 12 μήνες αναμονής και καθυστερήσεων, για την αγορά, δεν εμπεριέχει καμία έκπληξη, ήταν απόλυτα αναμενόμενοι οι όροι και οι νέες παραδοχές του νέου αναθεωρημένου νόμου.
    Το ΤΧΣ θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2025, ουσιαστικά έληγε τέλος του 2022 και έλαβε παράταση 5 χρόνια αντί 7 που ίσως αρχικώς είχε λεχθεί. Κατά την λήξη της διάρκειας του Ταμείου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης αλλά θα προηγηθεί μελέτη για την πλήρη αποτίμηση του Ταμείου. Αλλάζει η διοικητική δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέτει 9 μέλη εκ των οποίων 6 μη εκτελεστικά και 3 εκτελεστικά μέλη.Ο Διευθύνων σύμβουλος θα είναι προφανώς εκτελεστικό μέλος.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί το δικαίωμα veto – αρνησικυρίας για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, διανομή μερισμάτων και bonus στα τραπεζικά στελέχη.
    Για την διανομή bonus ως κριτήριο έχει τεθεί το NPEs ratio να είναι κάτω του 10%.
    Να σημειωθεί ότι με βάση τον νέο νόμο εάν ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων NPEs υποχωρήσει κάτω του 10% η διοίκηση μπορεί να αποσυνδέσει τις ετήσιες αποδοχές από το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
    Επίσης το ΤΧΣ μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου με την τιμή διάθεσης να μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή προηγούμενων αυξήσεων κεφαλαίου ή της εκάστοτε τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.
    Ο νέος νόμος καθορίζει το πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης υπό την μορφή placement αναθέτοντας σε επενδυτικό οίκο να αποτιμήσει τα δεδομένα και την εύλογη τιμή.
    Ο βασικός στόχος είναι να καταστούν πλήρως ιδιωτικές οι ελληνικές τράπεζες.
    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να πουλάει μετοχές των ελληνικών τραπεζών και κάτω της εκάστοτε τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

    Αναλυτικότερα, εντός του 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει στην διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας και το 17% της Πειραιώς.
    Σε τρέχουσες τιμές το 20% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται στα 650 εκατ ευρώ και το 17% της Πειραιώς αποτιμάται στα 290 εκατ ευρώ.

    Πρακτικά στο πρώτο κύμα στρατηγικής αποεπένδυσης θα πωληθούν το 20% της Εθνικής, οπότε το ΤΧΣ από 40,3% θα κατέχει 20% της Εθνικής και το 17% της Πειραιώς, οπότε το ΤΧΣ θα κατέχει το 10% της τράπεζας Πειραιώς.
    Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν εκ νέου η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha bank.
    Ο γενικός σχεδιασμός είναι κατά την φάση της πλήρους στρατηγικής αποεπένδυσης, το ΤΧΣ να κατέχει σχεδόν παραπλήσια ποσοστά στις τράπεζες, ώστε να μην αποκτηθεί πλεονέκτημα ιδιωτικοποίησης σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

    Το ΤΧΣ σχεδιάζει να διαθέσει μετοχές σε ξένους επενδυτές, όπου υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και σε έλληνες μικρομετόχους ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των μικρομετόχων στις ελληνικές τράπεζες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα