Η Ελληνική κουζίνα έχει να υπερηφανεύεται, εκτός των άλλων διακρίσεων, και για 16 ορεκτικά που κατάφεραν να βρεθούν στα 100 καλύτερα του κόσμου στη λίστα του Taste Atlas.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως τέσσερα από τα πρώτα 13 ορεκτικά είναι Ελληνικά, με τον ντάκο να καταλαμβάνει τη τέταρτη θέση. Γίνεται αναφορά στη χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Στην επόμενη θέση βρίσκεται το αγαπημένο σαγανάκι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει. το σχήμα του.
Στη θέση νούμερο 10 συναντούμε το Συμιακό γαριδάκι, τα μικρό καρκινοειδές που είναι γεμάτο γεύση και που έχει γίνει διάσημο σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο, ενώ τέλος, στη 13η θέση (αν και μπορούσε ακόμα ψηλότερα) συναντάμε το πασίγνωστο τζατζίκι.
Δείτε το αφιέρωμα του taste atlas για το Συμιακό γαριδάκι ΕΔΩ
Οι υπόλοιπες παρουσίες της Ελλάδας στα 100 καλύτερα ορεκτικά στο κόσμο περιλαμβάνουν τη Σκοπελίτικη τυρόπιτα στη θέση #31, την απλή τυρόπιτα στη θέση #45, τα κεφτεδάκια στη θέση #50, το μπακαλιάρο στη θέση #53, τα τηγανιτά καλαμαράκια στη θέση #55, το κοκορέτσι στη θέση #60, το χταπόδι στη σχάρα στη θέση #64, τη σπανακόπιτα στη θέση #76, τη φάβα στη θέση #86, το κοκκινιστό (!) και το απάκι στις θέσεις #93 και #94 αντίστοιχα και τη τυροκαυτερή στη θέση #99.