17.6 C
Athens
Saturday, May 4, 2024
More

    Τα βουτυρόδεντρα της Κρήτης – Μια υπερτροφή κορωνίδα των καλλιεργειών

    Τα αβοκάντο συχνά αναφέρονται ως υπερτροφή λόγω του εντυπωσιακού διατροφικού τους προφίλ. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και ευεξία.

    Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή διάφορων βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ (Β9), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η πυριδοξίνη (Β6). Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου για υγιές δέρμα.

    Η βιταμίνη Ε δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

    Τα αβοκάντο περιέχουν μια σειρά από βασικά μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και ασβέστιο. Το κάλιο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα που βρίσκονται στο αβοκάντο και παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

    Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και τη μετάδοση των νεύρων, ενώ το μαγγάνιο βοηθά στον σχηματισμό των οστών και στην επούλωση των πληγών. Ο χαλκός υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ενώ ο φωσφ

    Οφέλη για την υγεία του αβοκάντο: Από την υγεία της καρδιάς μέχρι το λαμπερό δέρμα

    Το αβοκάντο είναι ένα ευέλικτο φρούτο που έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Όχι μόνο είναι νόστιμο, αλλά προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία που το καθιστούν απαραίτητο σε κάθε ισορροπημένη διατροφή. Από την προαγωγή της υγείας της καρδιάς μέχρι τη βελτίωση της επιδερμίδας, το αβοκάντο ανταποκρίνεται πραγματικά στον τίτλο του ως υπερτροφή.

    Πόσοι άραγε ήξεραν ότι το 90% της παραγόμενης ποσότητας αβοκάντο στη χώρα μας παράγεται στα Χανιά;

    Κι όμως, αν στην υπόλοιπη Κρήτη τα ελαιόδεντρα είναι η κορωνίδα των καλλιεργειών, εδώ τα πράγματα αλλάζουν, αν υπολογίσει κανείς ότι από τη μια τα εσπεριδοειδή και από την άλλη τα αβοκάντο, μάλλον μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

    Το βουτυρόδεντρο στην Κρήτη ξεκίνησε να καλλιεργείται πειραματικά τη δεκαετία του 1970, μέσω προγράμματος από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ωστόσο για 20 και πλέον χρόνια, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, παρέμεινε ουσιαστικά στα αζήτητα.

    Η στροφή προς το αβοκάντο ήταν σχεδόν μαζική. Σήμερα, τα Χανιά μόνο παράγουν ετησίως 3.000-4.000 τόνους αβοκάντο, με τα δέντρα κάθε χρόνο να αυξάνονται. Καλλιεργητές αφήνουν άλλες κλασικές καλλιέργειες και φυτεύουν αβοκάντο.

    Κάθε χρόνο η αύξηση τοποθετείται περίπου στα 4.000 δέντρα, ενώ αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό το ενδιαφέρον, σε λίγα χρόνια η παραγωγή θα έχει υπερδιπλασιαστεί», τονίζει ο πρόεδρος της «Κορμός», που ως Ομάδα Παραγωγών παράγει, μαζεύει, αποθηκεύει και επιπλέον συσκευάζει σε τυποποιητήριο που ενοικιάζει τα αβοκάντο, τα οποία διατίθενται μέσω ιδιωτών σε όλη την Ευρώπη.

    Σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται από τα μέλη του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων στα Χανιά, επί δέκα χρόνια, και η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.

    Τον τελευταίο καιρό, φυτεύονται νέες ποικιλίες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμπορική αξία (όπως η ποικιλία Hass). Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εξαγωγικής δραστηριότητας, καταγράφοντας μέχρι σήμερα σημαντικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα