19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Τα προσόντα τα έχεις; Το ρομπότ σε εγκρίνει; Πώς η ΑΙ αποφασίζει πλέον για την πρόσληψή μας

    Βασικό εργαλείο της διαδικασίας πρόσληψης αποτελούν πλέον τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), καθώς πληθαίνουν οι εταιρείες διεθνώς που τη χρησιμοποιούν για την εύρεση του κατάλληλου προσωπικού.

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται σε διάφορα στάδια της πρόσληψης, από το «ξεσκαρτάρισμα» των βιογραφικών, μέχρι τον προγραμματισμό των συνεντεύξεων, αλλά ακόμη και τη διενέργεια των ίδιων των συνεντεύξεων. Μάλιστα, ορισμένοι εργοδότες υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο πια να προχωρήσουν τη διαδικασία χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ιδίως όταν αφορά εξαιρετικά ανταγωνιστικές αγγελίες, στις οποίες στέλνουν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, προσδοκώντας άμεση απάντηση.

    Δεδομένου ότι η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνεται, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που τα παρέχουν πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα η αμερικανική HireVue προσφέρει εργαλεία, τα οποία βοηθούν τον εργοδότη να αξιολογήσει καλύτερα μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις. Η επίσης αμερικανική Moonhub ψάχνει στο διαδίκτυο για κατάλληλους υποψηφίους και βοηθά στην ταχύτερη πρόσληψη τους. Υπάρχουν βέβαια εταιρείες που προσφέρουν εργαλεία με πιο περιορισμένη λειτουργία, όπως chatbot που συλλέγουν βασικές πληροφορίες από τους υποψηφίους και απαντούν στις ερωτήσεις τους για τη διαδικασία της πρόσληψης.

    Η αυστραλιανή Sapia προσφέρει πιο ολοκληρωμένο σύστημα, καθώς διενεργεί κανονικά τον πρώτο γύρο συνεντεύξεων μέσω γραπτών απαντήσεων, μια μέθοδος, η οποία θεωρείται για πολλούς λιγότερο στρεσογόνα. Οι υποψήφιοι πρέπει να δίνουν σύντομες απαντήσεις μεταξύ 50 και 150 λέξεων συνήθως, σε ερωτήσεις σχετικά με τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους. Το σύστημα AI κάνει στη συνέχεια την αξιολόγηση και ταιριάζει τις απαντήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα, όπως ταπεινότητα, κριτική σκέψη και επικοινωνιακές δεξιότητες, ενώ κατηγοριοποιεί τους συνεντευξιαζόμενους σε συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας. Στο μεταξύ, οι εργοδότες παίρνουν μια λίστα με τους καταλληλότερους υποψηφίους για τη θέση.

    Πλην της επιτάχυνσης και της διευκόλυνσης της διαδικασίας που προσφέρουν στους εργοδότες, αυτά τα εργαλεία προωθούνται ως αμερόληπτα, διότι σε αντίθεση με τους υπεύθυνους προσλήψεων επηρεάζονται λιγότερο έως και καθόλου από το φύλο, το χρώμα του δέρματος και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συστήματα ΑΙ μπορούν να μιμηθούν τις υφιστάμενες προκαταλήψεις του επιχειρηματικού κόσμου. Ενδεικτικά, το 2018 η Amazon σταμάτησε να χρησιμοποιεί ένα πειραματικό εργαλείο ΑΙ, αφότου απεδείχθη ότι απέφευγε την πρόσληψη γυναικών βάσει λέξεων που εμφανίζονταν συχνότερα στα γυναικεία βιογραφικά.

    Επίσης, οι εταιρείες που παρέχουν αυτά τα τεχνολογικά συστήματα υποστηρίζουν ότι προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν την εμπειρία των συνεντευξιαζόμενων. Η αυστραλιανή Sapia για παράδειγμα τους αποστέλλει τον τύπο προσωπικότητας, στον οποίο κατατάχθηκαν, ενώ όσες απασχολούνται στον τομέα της συνέντευξης με βίντεο, συνήθως επιτρέπουν στους υποψηφίους να προβάρουν και να το μαγνητοσκοπήσουν ξανα όσες φορές χρειαστεί.

    Σύμφωνα, όμως, με περυσινή δημοσκόπηση της Pew Research στις ΗΠΑ, οι Αμερικάνοι είναι σε γενικές γραμμές επιφυλακτικοί. Το 71% πίστευε ότι η ΑΙ δεν πρέπει να παίρνει την τελική απόφαση για την πρόσληψη και το 41% ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί συνολικά από τη διαδικασία. Περίπου το 66% υποστήριξε ότι δεν θα έκανε αίτηση για δουλειά σε εταιρεία που χρησιμοποιεί ΑΙ στη διαδικασία της πρόσληψης.

    Πάντως, ανέκαθεν υπήρχε δυσαρέσκεια σχετικά με τη διαδικασία προσλήψεων, ακόμη και πριν την έλευση της ΑΙ. Οι υποψήφιοι διαμαρτύρονταν πάντοτε για μεροληπτικές αποφάσεις, απρόσωπες αιτήσεις, παρεμβατικά τεστ προσωπικότητας και τεράστιες καθυστερήσεις στην τελική απάντηση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2020 από την εταιρεία προσλήψεων Ladders, οι αρμόδιοι για τις συνεντεύξεις αφιερώνουν μόλις 7,4 δευτερόλεπτα στο βιογραφικό ενός υποψηφίου, που δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδανική λύση έναντι της ΑΙ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα