21.3 C
Athens
Sunday, May 12, 2024
More

    Τα νοσοκομεία βουλιάζουν σε χρέη δισεκατομμυρίων με οφειλές σε φάρμακα και λοιπές δαπάνες

    Χρέη 1,3 δισ. ευρώ  αναμένεται να έχουν ως το τέλος του έτους τα νοσοκομεία της χώρας. Οι οφειλές αφορούν 661 εκατ. ευρώ για φάρμακα και άλλα 652 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες.

    Τα στοιχεία αυτά διαπιστώνει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), από τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα νοσοκομεία, ενόψει της αλλαγής στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής περίθαλψης από το 2024.

    Καθώς από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, αντί του κρατικού προϋπολογισμού – που ισχύει σήμερα – το ΚΕΤΕΚΝΥ εισάγει σταδιακά νέα νοσήλια που αποτυπώνουν το πλήρες κόστος κάθε ιατρικής πράξης στους ασθενείς που νοσηλεύονται.

    Για να γίνει αυτό,  χρειάζεται ορθή κοστολόγηση, η οποία στηρίζεται στη λεπτομερή καταγραφή της διαδρομής του ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας, ιδίως από τη στιγμή που γίνεται η εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

    Το νέο σύστημα νοσηλίων έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης και στην 3η ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, όπου από το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, μετά την υπογραφή και από το υπουργείο Οικονομικών της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Στη συνέχεια και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα ενταχθούν και όλα τα νοσοκομεία, από όλες τις ΥΠΕ της χώρας.

    Μέχρι στιγμής από τους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΚΕΤΕΚΝΥ για την εφαρμογή του νέου συστήματος νοσηλίων, τέθηκαν αρχικά προς εξέταση 240.000 περιστατικά, τα οποία μειώθηκαν τελικά σε 133.000.

    Το πρώτο «πακέτο» ελέγχων αφορούσε περίπου 67.000 περιστατικά από τα νοσοκομεία της Κρήτης. Από αυτά, τα 45.000 περιστατικά χρειάστηκαν επανέλεγχο. Για το σύνολο των 133.000 περιστατικών, επανέλεγχοι έγιναν σε 95.000 περιστατικά.

    Οι έλεγχοι έδειξαν ελλιπή ενημέρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενή σε ποσοστό πάνω από 30%, έλλειψη πρακτικού χειρουργείου (25%) ή ενημερωτικού σημειώματος (κάτω από 15%), ελλιπή τεκμηρίωση της ανάγκης εισαγωγής στο νοσοκομείο (10%) κλπ.

     

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα