17.3 C
Athens
Wednesday, May 1, 2024
More

    Τα λατομεία της Ικτίνος Ελλάς ενισχύουν παραγωγή και επεκτείνονται σε νέες αγορές όπως η Ινδία

    Στην ενίσχυση της παραγωγής της με νέα λατομεία, στην επέκταση σε νέες αγορές όπως η Ινδία, στην ανάληψη έργων στο εξωτερικό, στην αύξηση του κύκλου εργασιών της και την επιστροφή στην κερδοφορία στοχεύει η Ικτίνος Ελλάς για το 2024.

    Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας στόχος είναι το 2024 ο κύκλος εργασιών να φτάσει τα 32 εκατ. ευρώ και ήδη στο Α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Ικτίνος καταγράφει αύξηση τζίρου κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Η εταιρεία που μετρά 50 χρόνια δραστηριότητας στον εξορυκτικό κλάδο και ειδικότερα στην εξόρυξη και εμπορία μαρμάρων διαθέτει 3 βιομηχανικές μονάδες στη Δράμα και την Αθήνα και 10 ενεργά λατομεία πρόσθεσε στο δυναμικό της 4 νέα λατομεία. Ειδικότερα, στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων.

    Δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας , με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Επίσης στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρί μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζετε εξόρυξη 4.000 τόνων και με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων. Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%, μια υπόθεση που χρονίζει, σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, αλλά πιστεύει ότι θα λυθεί πολύ σύντομα.

    Καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά η εταιρεία έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της μεταφέροντας δόσεις που αφορούν στην καταβολή κεφαλαίων ύψους 3.000.000 ευρώ για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων της, έτσι ώστε να αποκτήσει απαραίτητη ρευστότητα.

    Η Ικτίνος έχει ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τη θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως , κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 15% μέσω ενός ιδιαίτερα αναπτυγμένου δικτύου πωλήσεων και έχει αναπτύξει την υπόγεια εξόρυξη.

    Εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες το 95% της παραγωγής, με κυριότερο προορισμό την Κίνα η οποία καλύπτει πλέον το 35% του κύκλου εργασιών και ακολουθούν αγορές όπως η Αμερική, οι χώρες του Αραβικού κόλπου και της Άπω Ανατολής, Dubai και Σ.Αραβία.

    Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό των εξαγωγών που δημιούργησε η ύφεση του κατασκευαστικού κλάδου στην Κίνα, αγορά στην οποία η Ικτίνος εξήγαγε το 2018 το 80% της παραγωγής της.

    Επιδιώκει την ανάληψη μεγάλων έργων στο εξωτερικό, ενώ ήδη είναι σε υλοποίηση κατασκευαστικά έργα με μάρμαρα της ελληνικής εταιρείας στο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Βιετνάμ. Επιδίωξη της εταιρείας είναι η εξαγωγή κατεργασμένων μαρμάρων όπως και ογκομαρμάρων (50%-50% οι εξαγωγές). Το λευκό ελληνικό μάρμαρο που εξορύσσει η Ικτίνος έχει υψηλή ζήτηση στην αγορά, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται από τις γειτονικές Ιταλία και Τουρκία.

    Στις άμεσες προτεραιότητες του κλάδου είναι η γρηγορότερη αδειοδότηση για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων και μεταλλευτικών χώρων, το θέμα της απόθεσης στείρων, η υπόγεια εξόρυξη και η συνένωση όμορων μεταλλευτικών χώρων.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα