26.9 C
Athens
Monday, June 17, 2024
More

  Τα εγκαίνια της νέας αίθουσας εκδηλώσεων της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά

  Αγιασμό για τα εγκαίνια της νέας αίθουσας εκδηλώσεων της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά επί της οδού Κολοκοτρώνη 75, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

  Της Πέπης Οικονομάκη

  Ο πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης, κ. Στέφανος Μίλεσης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ιστορίες Πειραιωτών εκπροσώπων της τέχνης αλλά και τον πραγματικό σκοπό της Στέγης.

  «Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς δεν είναι απλώς ένα ακόμα πολιτιστικό σωματείο όπως λανθασμένα οι περισσότεροι θεωρούν, αλλά σύμφωνα και με το ιδρυτικό της καταστατικό που συντάχθηκε το 1930, είναι κύρια σωματείο κοινωνικό. Διότι αποστολή της τέχνης είναι κύρια να ενθαρρύνει τους ανθρώπους, να τους προβληματίζει επί σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων, ώστε να εγείρονται οι συνειδήσεις, να γεννιόνται αισθήματα τα οποία καλλιεργούν σταδιακά την κοινωνία, την διαπαιδαγωγούν, χαράσσουν τους δρόμους της ηθικής και των αξιών. Κοινωνία χωρίς παιδεία, χωρίς θρησκεία, χωρίς πίστη και όραμα είναι καταδικασμένη να χαθεί. Όλοι εμείς τα μέλη της Στέγης, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για ένα όραμα που ξεπερνάει τον εαυτό μας, ξεπερνάει την ατομική μας υπόσταση. Αγωνιούμε για την κοινωνία που μας περιστοιχίζει, για την πορεία που ο κόσμος ηθελημένα ή αθέλητα έχει πάρει ή που τον έχουν οδηγήσει, σε ένα μονοπάτι που τελειωμός του δεν είναι κάποια Ιθάκη αλλά ένας γκρεμός. Η Στέγη και οι άνθρωποί της σε αυτό το άσχημα διαμορφούμενο κοινωνικό περιβάλλον, παρέχουν μια διέξοδο αξιών, αποτελούν ένα φωτεινό φάρο σε έναν κόσμο που παρακμάζει πνευματικά, πολιτιστικά και ηθικά, που υποκύπτει στα τραύματά του βομβαρδισμένος από το ρηχό, το φθηνό και το ευτελές, που έχει χάσει το κριτήριο της ποιότητας, του βάθους και της αξίας», τόνισε.

  Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου, κ. Σεραφείμ συμπλήρωσε ότι το έργο και ο σκοπός ύπαρξης της Φιλολογικής Στέγης ήταν τα κριτήρια για την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης και του Γηροκομείου Πειραιώς να παραχωρήσουν τη συγκεκριμένη αίθουσα για τις εκδηλώσεις της.

  «Είστε κοινωνικοί εργάτες κ. Μίλεση και γι αυτό η Μητρόπολή μας αισθάνεται την υποχρέωση να σας πει ένα ευχαριστώ και να σας εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας για το έργο που προσφέρετε στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και των ανθρώπων μας. Η Φιλολογική Στέγη έχει σκοπό να μεταλαμπαδέψει τον πολιτισμό, την τέχνη, την πίστη, τις αξίες και τα ιδεώδη μας. Να μας χαρίσει την επίγνωση του μεγαλείου που έχει ο καθένας μέσα του. Γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μία αξία μοναδική και ανεπανάληπτη… Είθε, τέτοια έργα να μας ξεσηκώνουν από την πραγματικότητα και την τύρβη των πραγμάτων που δε μας αφήνει να έχουμε αγέρωχο μάτι ώστε να μας επιβάλουν τις ντιρεκτίβες τους χωρίς αντίσταση. Εδώ είναι ένας χώρος που αντιστεκόμαστε… Αντιστεκόμαστε σε κάθε ψεύτικο, απατηλό, χυδαίο και βορβορώδες …», είπε χαρακτηριστικά.

  Ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο: «Στη Γραμμή των Οριζόντων», που γίνεται με τη συμμετοχή 16 εικαστικών και με περισσότερα από 30 έργα. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως Παρασκευή 31 Μαΐου κατά τις ώρες 18:00 – 21:00.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα