29.3 C
Athens
Wednesday, July 24, 2024
More

  Τα αδέρφια που παράγουν μέλι για τα Galeries Lafayette στη Γαλλία

  H ενασχόληση με την μελισσοκομία, ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς μεγάλωσαν σε μία αγροτική, μελισσοκομική οικογένεια στην Ελευσίνα της Δυτικής Αττικής. Οικογενειακά, συνεχώς ταξίδια σε όλη την Ελλάδα με τα λιγοστά τότε μελίσσια τους, από την ηλικία των 7 ετών, που όμως ήταν αρκετά ώστε να γίνουν η έμπνευση και η αφορμή να δημιουργήσουν οι ίδιοι αργότερα, μια μονάδα που σήμερα αποτελείται από 2.500 παραγωγικά μελίσσια. Είναι η Μαρία και ο Παναγιώτης Μουρίκης.

   Παναγιώτης και Μαρία Μουρίκη

   

  «Από την ηλικία των 7 ετών ταξιδεύαμε οικογενειακώς σε όλη την Ελλάδα με τα λιγοστά τότε μελίσσια μας που όμως ήταν αρκετά ώστε να γίνουν η έμπνευση και η αφορμή να δημιουργήσουμε αργότερα μια μονάδα που σήμερα αποτελείται από 2.500 παραγωγικά μελίσσια».

  Ο δεσμός με την φύση, οι μοναδικές εικόνες , η επαφή με την μέλισσα και η γοητευτική παρατήρηση της ζωής της δεν άφησαν πολλά περιθώρια για δεύτερη σκέψη. Τελειώνοντας το 2004 ο Παναγιώτης το σχολείο, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που μέχρι τότε αριθμούσε γύρω στα 200 μελίσσια και σιγά, σιγά με σύμμαχο τη δίψα για δημιουργία και τη μεγάλη του αγάπη για τη μελισσοκομία, έφθασε σήμερα να διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό μελισσοσμηνών που ξεπερνά τις 2.500 παραγωγικές κυψέλες.

  «Από μικρό παιδί κατάλαβα ότι το μεγαλύτερο σχολείο απόκτησης εμπειρίας ή γνώσεων στη μελισσοκομία είναι η ίδια η φύση. Η φύση θα σου διδάξει τους κανόνες της , η φύση θα σου δείξει το σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τους τρόπους που θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες του επαγγέλματος, θα σε τιμωρήσει αν δεν την σεβαστείς, θα σε αναγεννήσει και θα σε εξελίξει…», λέει ο Παναγιώτης Μουρίκης.

  «Όσα σεμινάρια και να παρακολουθήσεις , τίποτα δεν συγκρίνεται με την παρατήρηση και την προσωπική τριβή. Από μικρός σαν σφουγγάρι στα ατελείωτα ταξίδια με τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους, άκουγα τις πρακτικές τους, τις ιστορίες τους και τα προσωπικά τους βιώματα, τα οποία σήμερα στα 37 μου χρόνια ακόμη εφαρμόζω πιστά και μπορώ να πω ότι ποτέ δεν με έχουν διαψεύσει».

  Αναγέννηση από τις στάχτες

  «Η ζωή ενός μελισσοκόμου ανεξαρτήτου ηλικίας, ειδικά αν έχει επιλέξει να ταξιδεύει τα μελίσσια του σε μακρινές νομές  από τον τόπο κατοικίας του, είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς έχεις να αντιμετωπίσει καθημερινά αστάθμητους παράγοντες όπως οι κλιματολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες, η σωματική κόπωση από τα ατελείωτα ξενύχτια και τις μεταφορές . Πρόκειται για έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης τόσο για τις μέλισσες όσο και για εμάς τους ίδιους. Την τελευταία τριετία η βαθιά οικονομική κρίση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, την έντονη κλιματολογική αλλαγή με τις έντονες ξηρασίες, τις ακραίες πλημμύρες και φωτιές και την εξαφάνιση των « καθαρών» 4 εποχών από το χάρτη έχουν φέρει τους μελισσοκόμους στα όρια τους. Προσωπικά ζήσαμε την απόλυτη τραγωδία ως μελισσοκομική οικογένεια στις πρόσφατες πλημμύρες που συνέβησαν στην Θεσσαλία, αφού χάσαμε γύρω στα 1.000 παραγωγικά μελίσσια.

  Ήταν ένα τραγικό κεφάλαιο στη μελισσοκομική μου ζωή ως Παναγιώτης που με στιγμάτισε, καθώς από την μία πενθούσα για τις μέλισσες μου από την άλλη πριν ακόμη στεγνώσει το χώμα στο Θεσσαλικό κάμπο, έπρεπε να δράσω άμεσα ώστε να αναγεννήσω το μελισσοκομείο μου καθώς για εμένα η μελισσοκομία είναι μονόδρομος, μοναδικός σκοπός και νόημα ζωής.  Σε ένα μήνα ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα από την Ξάνθη έως την Φλώρινα , την Χαλκιδική και την Θάσο, νότια στην Πελοπόννησο  και πάλι πίσω στην Μακεδονία , ώστε να καταφέρω να φέρω πάλι το μελισσοκομείο μου σε μια ισορροπία. Μιλάμε για πάνω από 20.000 χιλιόμετρα στο τιμόνι σε ένα ανελέητο αγώνα με το χρόνο».

  Το καθημερινό πρόγραμμα

  «Για τους νομάδες μελισσοκόμους, η άνοιξη είναι η περίοδος της έντονης δραστηριότητας και των μετακινήσεων των μελισσιών σε ποικίλους τόπους ανά την Ελλάδα ώστε να πετύχουμε τις προσδοκούμενες ανθοφορίες. Από τον Μάιο έως αργά το καλοκαίρι έχουμε τους τρύγους του ανθόμελου, του πεύκου, της βελανιδιάς, καστανιάς και θυμαριού και φτάνουμε έως τον Νοέμβριο όπως αυτή τη στιγμή που μιλάμε που τρυγάμε στη Θάσο το φθινοπωρινό πεύκο και αργότερα αν ο καιρός πάει καλά τη σουσούρα. Από τα μέσα Νοεμβρίου τα μελίσσια μεταφέρονται για το ξεχειμώνιασμα σε ζεστές νομές της Πελοποννήσου και έτσι τους τρείς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο χρόνος κυλάει με προετοιμασία σε εξοπλισμό, δημιουργία νέων κυψελών και τις εργασίες της αποθήκης.

  Ταυτόχρονα όμως πέρα από την παραγωγική δραστηριότητα το άλλο μισό της οικογένειας μας, η αδερφή μου Μαρία, δίνει τον καλύτερο εαυτό της σε μια προσπάθεια το μέλι της οικογένειας Μουρίκη να γίνει γνωστό στις αγορές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Αν η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για κάτι αυτό είναι σίγουρα τα υψηλού επιπέδου αγροτικά της προϊόντα. Και το ελληνικό μέλι θεωρούμε ότι πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση στο ελληνικό και παγκόσμιο τραπέζι».

  Χωρίς γνωριμίες, χωρίς γνώσεις marketing και σπουδές πάνω στις πωλήσεις , εγώ και η αδερφή μου αποφασίσαμε πριν τρία χρόνια να αναδείξουμε το μέλι που πωλούσαμε χύμα έως τότε σε χονδρεμπόρους, ως ένα προϊόν που θα κρύβει την προσωπική μας ταυτότητα και την ποιότητα 60 χρόνων στην μελισσοκομία. Έτσι δημιουργήθηκε η Mouriki Greek Premium Honey θέλοντας να περάσει στον καταναλωτή το μήνυμα ότι η μελισσοκομία αποτελεί υψηλού επιπέδου τέχνη και έκφραση πολιτισμού. 

  Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

  Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με επιλεγμένα delicatessen , τουριστικά καταστήματα , κάβες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο κομμάτι της Ho.re.ca. Στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο ξεκινήσαμε με μικρά βήματα τις πρώτες μας εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σύντομα ευελπιστούμε να έχουμε παρουσία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

  Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχουμε να δηλώσουμε ότι από τον Αύγουστο του 2023 τα προϊόντα μας έχουν τοποθετηθεί στο διασημότερο πολυκατάστημα της Γαλλίας, το περίφημο Galeries Lafayette, κάτι που αποτελεί απόδειξη για την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων μας.

  Από τα Δερβενοχώρια και την μικρή Ελευσίνα η Mouriki Greek Premium Honey έφθασε να κοσμεί τα ράφια των Galeries Lafayette και εμείς ως μικροί Έλληνες παραγωγοί είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα