21.3 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι πρώτες αποχωρήσεις από την Ομπρέλα

    Η ώρα μηδέν έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι εάν η αποχώρηση σύσσωμης της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα γίνει σήμερα (όπως θέλουν για τον εαυτό τους κάποια στελέχη της) ή στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αύριο και μεθαύριο.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, την αποχώρησή τους θα ανακοινώσουν σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης. Ως εκ τούτου, η παραπομπή του πρώτου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή δεν θα έχει πλέον ισχύ.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ραδιοφωνική παρέμβαση που ζήτησε μόνος του (και έκανε) το πρωί στο «Κόκκινο», με αφορμή τις εξελίξεις, δήλωσε: «Ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει, γιατί όλοι μας θέλουμε να βελτιώσει την κοινωνία, τη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Άρα δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με τον εαυτό του, με την Ιστορία. Εμείς θα αλλάξουμε τη χώρα, να είστε σίγουροι γι’ αυτό».

    Αναφερόμενος δε, σε εκτιμήσεις ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε», απάντησε: «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

    Το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνομίλησε με κόσμο στην αγορά της πόλης για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, όπως την βιώνουν οι πολίτες.

    «Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά, απαντώντας σε ανησυχίες του κόσμου για τη στασιμότητα της Αριστεράς και τις εσωκομματικές διεργασίες», μετέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Τέλος, σημείωσαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα της προκλητικότητας του Άδωνι Γεωργιάδη και είπε ότι «οι άνθρωποι δεν έχουν συναίσθηση». «Να τον “παραιτήσει” ο πρωθυπουργός να τελειώνουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «ας έρθει εδώ ο κ. Γεωργιάδης να τα πει».

    Μία πρόταση που φάνηκε προς στιγμή να συζητείται αλλά εγκαταλείφθηκε αργά τη νύχτα ήταν να ανακοινωθεί σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η αποχώρηση της «Ομπρέλας». Το επιχείρημα που προβλήθηκε αφορούσε στην πρόθεση της ηγεσίας να ζητήσει αύριο, με την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε., να προχωρήσει το ηγετικό όργανο σε κείμενο πολιτικής αποδοκιμασίας των συμπεριφορών που επέδειξαν τα τέσσερα στελέχη (Τζουμάκας, Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης), εξαιτίας των οποίων παραπέμφθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και ημέρες, οι δηλώσεις που έκαναν τα εν λόγω στελέχη («Μπέπε Γκρίλο», διαπλεκόμενος κ.λπ.) έχουν θεωρηθεί ακραίες και προσβλητικές ακόμα και από στελέχη που δεν ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία, συνεπώς εκτιμάται ότι η πολιτική αποδοκιμασία θα εκφραστεί με άνετη πλειοψηφία.

    Η πρόταση για σημερινή αποχώρηση, επομένως, αποσκοπούσε στην αποφυγή μίας τέτοιας εξέλιξης, ώστε να μη φανεί ότι η (σε άλλη στιγμή) αποχώρηση γίνεται υπό το βάρος αυτής της πολιτικής αποδοκιμασίας.

    Η απόφαση που φαίνεται ότι ελήφθη είναι να μην κάνουν καμία κίνηση σήμερα, αλλά να προσέλθουν αύριο κανονικά στη συνεδρίαση της Κ.Ε. και να αντιπαλέψουν την όποια κίνηση της ηγεσίας, αντιπροτείνοντας δικά τους κείμενα.

    Κοινώς, όπως λένε, «να γίνει χαμός», να μην υπάρξει καμία ψηφοφορία και να αποχωρήσουν καταθέτοντας την πλατφόρμα τους. Πόσοι; Άλλοι λένε όλοι και άλλοι μιλούν για έναν συμβολικό αριθμό, ώστε οι αποχωρήσεις να γίνουν… με δόσεις. Επικρατέστερη πάντως θεωρείται η πρώτη εκδοχή.

    Δεν λείπουν, πάντως, και εκείνοι που διστάζουν σε μία αποχώρηση… εδώ και τώρα, αντιπροτείνοντας να παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους, με επιχείρημα το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Εάν, λένε, διαφανεί αναβολή του συνεδρίου, «τότε φεύγουμε, ανακοινώνουμε νέο πολιτικό φορέα και ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών».

    Οι υποστηρικτές αυτής της μεσοβέζικης λύσης επικαλούνται και ενημέρωση που έχουν από δημοσκόπους, σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφουν, ως ομάδα, ποσοστό που επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν το 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

    Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι οπαδοί της άμεσης αποχώρησης παραπέμπουν σε αυτό ακριβώς το στοιχείο, για να πείσουν ότι το νέο εγχείρημα απαιτεί χρόνο, δουλειά και προβολή, ώστε να φτάσει με αξιώσεις στις ευρωεκλογές. «Δεν περισσεύει ούτε μία ημέρα, μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε χρόνο και αξιοπιστία», λένε. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί και πανελλαδική σύσκεψη των μελών της «Ομπρέλας».

    Την απόφαση «μένουμε και βλέπουμε» επιβεβαίωσε σε δική της πανελλαδική σύσκεψη 130 στελεχών η ενδιάμεση ομάδα που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος. Ακούστηκαν και φωνές για πιο άμεση αποχώρηση (όπως από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο), ενώ οι περισσότεροι έδειξαν τις ευρωεκλογές ως dead line παραμονής, «πλην απρόοπτων εξελίξεων».

    Από την πλευρά της, η ηγετική ομάδα όχι μόνο δεν σχολιάζει τα εσωκομματικά δρώμενα αλλά επιμένει…προκλητικά στην εξωστρέφεια, καθώς ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει επισκέψεις και συναντήσεις με φορείς, ενώ οι βουλευτές δίνουν τις μάχες εντός κι εκτός Βουλής.

    Σύμφωνα με πηγές μάλιστα αρνήθηκαν ακόμα και να σχολιάσουν την παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, κηρύσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρότεινε στον κ. Κασσελάκη να ορίσει επιτροπή που θα τον εποπτεύει.

    «Ποιος πρόεδρος κόμματος, οποιασδήποτε χώρας, θα δεχόταν ένα μήνα μετά την εκλογή του στο αξίωμα να μπει σε επιτροπεία;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έκαναν, κόβοντας οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

    Σε σύσκεψη, δε, που έγινε χθες το βράδυ μεταξύ στελεχών της Κ.Ε. που προέρχονται από την (περί τον Νίκο Παππά) «Κίνηση Μελών», επιβεβαιώθηκε «η προσήλωση στον μετασχηματισμό και στη διεύρυνση του κόμματος».

    Συμφώνησαν εξάλλου στην άποψη ότι οι επιθέσεις στον κ. Κασσελάκη ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την εκλογή του και «ακούστηκαν απαράδεκτα πράγματα για τη συλλογική μας προσπάθεια».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα