Κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά τη Χομς την Πέμπτη, καθώς οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους αντάρτες κατέλαβαν τη Χάμα, μια στρατηγικής σημασίας πόλη σε μικρή απόσταση από τη Χομς. Η ταχύτατη προέλαση των αντικαθεστωτικών συνεχίζεται μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν την προηγούμενη Τετάρτη, πλήττοντας σοβαρά το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
Η Χάμα, που βρίσκεται νότια του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, ελέγχει τον δρόμο προς τη Χομς (σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων) και τη Δαμασκό, δύο σημαντικές αστικές περιοχές που παραμένουν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις στην Αρ Ραστάν, στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον οδικό άξονα Χάμα-Χομς, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει η προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χομς, ιδιαίτερα μέλη της αλαουίτικης κοινότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Άσαντ, κινήθηκαν δυτικά προς τα παράλια, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι αντικαθεστωτικοί, με κυριότερη δύναμη τους εξτρεμιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, πρώην παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία), εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 27 Νοεμβρίου από την Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιό τους στα βορειοδυτικά, καταλαμβάνοντας δεκάδες περιοχές, κυρίως στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Χάμας. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πάνω από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις.
Ο Σύρος υπουργός Άμυνας, Αλί Αμπάς, δήλωσε ότι η απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από τη Χάμα αποτελεί «προσωρινό τακτικό μέτρο» και πως παραμένουν κοντά στην πόλη.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «μαχητικά αεροσκάφη έκαναν αρκετά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της γέφυρας Ραστάν στον αυτοκινητόδρομο Χομς-Χάμα (…) στο πλαίσιο προσπάθειας να κοπεί ο δρόμος ανάμεσα στη Χάμα και τη Χομς και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Χομς».
Εξάλλου, «δυνάμεις του καθεστώτος μετέφεραν στη Χομς πάνω από 200 στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν όπλα και υλικό για να ενισχύσουν τις θέσεις τους», σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη συριακή επικράτεια.
Κάτοικοι της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, δεν έκρυβαν πως φοβούνται ότι οι αντικαθεστωτικοί θα προελάσουν και θα πάρουν την πόλη τους.