Τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνουν την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από τα 100.000.000€ σε 145.000.000 €.
Σκοπός είναι να καλυφθεί το σύνολο των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης ανέρχονται πλέον στα 368.
- Το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» αποτελεί μέρος της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η οποία υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
- Μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, με στόχο:
- Την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ,
- Την ενδυνάμωση του κλάδου της πληροφορικής, με όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας
- Τη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε:
- «… Ευρύτερα, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τα 536 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 320 -προϋπολογισμού 4,76 δισ. ευρώ- και τα 113 από τα 240 συμβασιοποιημένα δάνεια -προϋπολογισμού 1,33 δις. ευρώ- αφορούν ΜμΕ.
- Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση της χρηματοδότησης και η ευρύτερη ανάπτυξη των ΜμΕ, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Το πιστοποιούν, μεταξύ άλλων, τα πάνω από 44 χιλιάδες νέα δάνεια σε ΜμΕ που έδωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι προσκλήσεις για ίδρυση και ενίσχυση νέων ΜμΕ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης- προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ- και για ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ -προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ- στις ίδιες περιοχές, οι νέες δράσεις για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ σε όλη τη χώρα- προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ- και την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ- στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Και φυσικά, η διάθεση 300 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ μέσω του ίδιου Προγράμματος.
- Στόχος της Κυβέρνησης είναι το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων, που εξασφαλίσαμε, να διατεθούν υπέρ της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την αύξηση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας».