25 C
Athens
Sunday, September 8, 2024
More

    Σύνοδος ΝΑΤΟ: Δέσμευση για 40 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία

    Τα 32 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας διαβεβαίωσαν το Κίεβο για την «αταλάντευτη» υποστήριξη στην πολεμική προσπάθειά του.  Έχουν μάλιστα δεσμεύσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και της αεροπορικής άμυνας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε: «Η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία – είναι προς το συμφέρον μας για την ασφάλεια».

    Η συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με το κοινό ανακοινωθέν των μελών να επισημαίνει ότι η Ρωσία «παραμένει η πιο σημαντική και άμεση απειλή» για την ασφάλεια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 βρίσκονται στη διαδικασία μεταφοράς στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία.Θα είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία θα λάβει το προηγμένο αεροσκάφος, κάτι που το Κίεβο ζητούσε εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν τα μαχητικά θα «πετάξουν στους ουκρανικούς αιθέρες αυτό το καλοκαίρι».

    Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων «θα φέρουν πιο κοντά» τη «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ήταν παρών στην αμερικανική πρωτεύουσα και είχε διμερείς συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες.

    Βέλγιο και η Νορβηγία δεσμεύθηκαν επίσης να προμηθεύσουν περισσότερα μαχητικά στην Ουκρανία, που είναι αντιμέτωπη με συχνές ομοβροντίες ρωσικών πυραύλων εναντίον αεροπορικών βάσεων, πόλεων και υποδομών της.

    Οι σύμμαχοι θα προμηθεύσουν ακόμη 5 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 4 συστοιχίες Patriot. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ιταλία θα συνεισφέρουν σε αυτό.

    REUTERS/Ken Cedeno/File Photo

    Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας και της εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό ως μέρος των μέτρων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της συμμαχίας και της Ουκρανίας.

    Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με δεσμεύσεις βοήθειας από μεμονωμένα μέλη, «αποτελούν μια γέφυρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

    Επισημαίνεται επίσης ότι η Ουκρανία είχε σημειώσει «συγκεκριμένη πρόοδο» σχετικά με τις «απαιτούμενες δημοκρατικές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις ασφάλειας» τους τελευταίους μήνες – αλλά ότι μια επίσημη πρόσκληση ένταξης θα παραταθεί μόνο όταν «εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

    «Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε στην αμετάκλητη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    «Η Ρωσία βρίσκεται επί ποδός πολέμου» με τη βοήθεια της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν όσον αφορά τη στρατιωτική βιομηχανία της, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Σύνοδο.

    Οι ηγέτες του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την ενίσχυση της συμμαχίας της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «υποστήριξη» του Πεκίνου στο ρωσικό πολεμικό εγχείρημα στην Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν τους.

    «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η συμμαχία να αφεθεί να μείνει πίσω», διατράνωσε ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κύματος αμφισβήτησης για την κατάσταση της υγείας του και για το κατά πόσον είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες στις ΗΠΑ.

    «Αυτή η νέα δέσμευση στέλνει στον κόσμο αλάθητο μήνυμα», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι 23 από τα 32 κράτη μέλη της συμμαχίας αφιερώνουν πλέον το 2% ή μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες.

    Τη Σύνοδο σκέπαζε η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε επικρίνει έντονα άλλα κράτη μέλη του NATO κι είχε φθάσει στο σημείο να θέσει υπό αμφισβήτηση το Άρθρο 5 του Συμφώνου, ήταν παρούσα στη σύνοδο.

    Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ από την πλευρά του μίλησε για πόλωση στις ΗΠΑ που χαρακτήρισε «πολύ τοξική».

    Παρών στη Σύνοδο και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με τα πρόσφατα ταξίδια του στη Μόσχα και στο Πεκίνο, προκάλεσε εκνευρισμό ως οργή στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

    Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ 

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα