Ενόψει της επικείμενης -κρίσιμης για την Τουρκία- Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, η Süddeutsche Zeitung στο σημερινό της φύλλο με τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία» σχολιάζει «Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;».
Η γερμανική εφημερίδα, γράφει η deutsche welle, παρατηρεί: «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».
Η Άγκυρα καλεί την ΕΕ να ενεργήσει με την «κοινή λογική»
Η Τουρκία κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» για να βάλει τέλος στη διένεξη για το φυσικό αέριο που έχει αυξήσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και έχει επιφέρει μια απειλή για κυρώσεις εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ και υποστήριξε πως δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες η Άγκυρα κατηγορείται ότι υποθάλπει εντάσεις είναι εσφαλμένες.
Η Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, ισχυρίσθηκε ο τούρκος υπουργός.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis «έβαλε τέλος στις δραστηριότητές του στις 29 Νοεμβρίου. Όμως η Ελλάδα συνέχισε να βρίσκει προσχήματα για να αποφύγει τον διάλογο. Η ΕΕ οφείλει να δει αυτή την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως η Τουρκία απέτυχε να συμβάλει στον τερματισμό της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά παρέπεμψαν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
«Πρέπει να είναι δίκαιοι και τίμιοι εδώ. Αν σκεφτούν επίσης στρατηγικά και με κοινή λογική, όχι μόνο στη σύνοδο κορυφής αλλά πάντα, και επιτύχουμε μια θετική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνο με διάλογο και διπλωματία», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν το λέμε αυτό επειδή γίνεται σύνοδος κορυφής ή επειδή υπάρχουν κυρώσεις και άλλα πράγματα στην ατζέντα», πρόσθεσε. «Ανέκαθεν θέλαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της πλήρους συμμετοχής».
Η τραπεζική ένωση στην ατζέντα της συνόδου κορυφής
H τραπεζική ένωση θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για την πρόοδο που έχει γίνει σχετικά με την τραπεζική ένωση και την ένωση των κεφαλαιαγορών και θα δώσουν νέες οδηγίες στους υπουργούς Οικονομικών.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ντόναχιου αναφέρεται στη συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου αναφορικά με την αλλαγή της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο ESM θα αποτελέσει χρηματοδοτική δικλείδα ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης (Single Resolution Fund, SRF), χορηγώντας σε αυτό δάνεια, ως στήριξη τελευταίας καταφυγής.
Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, επίσης, η δικλείδα αυτή ασφαλείας να ισχύσει από την αρχή του 2022, δηλαδή δύο χρόνια πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. «Η πανδημία ανέδειξε ξανά τη σημασία των ολοκληρωμένων χρηματοπιστωτικών αφορών, ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα και μίας κοινής και συντονισμένης αντίδρασης. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας για την τραπεζική ένωση και τις προσπάθειές μας να κάνουμε την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές και δυναμικές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κλείνοντας την επιστολή του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ντόναχιου στο θέμα του ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme), σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η τεχνική εργασία για τη δημιουργία του. «Ένα υβριδικό μοντέλο των υφιστάμενων εθνικών ταμείων εγγύησης (των καταθέσεων), το οποίο θα συμπληρώνεται από ένα κεντρικό ταμείο για την αντασφάλιση των εθνικών συστημάτων, προβάλλει ως ο πιο υποσχόμενος δρόμος για περαιτέρω εργασία», ανέφερε.
Το Eurogroup, σημείωσε ο επικεφαλής του, ενημερώθηκε σχετικά με τις συζητήσεις για στοχευμένες βελτιώσεις στο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση και διασφάλιση μίας συνεκτικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών κάθε μεγέθους, «ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ντόμινο και αστάθειας της αγοράς».
Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν, επίσης, για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τη διασυνοριακή ολοκλήρωση, οι οποίες εστιάζουν στα εμπόδια που παραμένουν για την επίτευξή της.
«Ζητήσαμε από την ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου να συνεχίσει την εργασία της για όλα τα στοιχεία, περιλαμβανομένων των ρυθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασύνδεσης χωρών – τραπεζών, σε συναινετική βάση με στόχο να προυσιάσει μία αναλυτική έκθεση στο Eurogroup που θα συνεδριάσει με την ευρεία σύνθεσή του στα μέσα του 2021», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.