31.4 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    Σύνοδος Κορυφής: Ποιος φταίει που δεν επετεύχθη συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ;

    Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός» στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, αφού και δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώθηκε το ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.

    Ο Σαρλ Μισέλ εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου». Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).

    Μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, απάντησε «νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».

    Ποιος φταίει για τη μη συμφωνία; 

    Όπως σχολιάζει το Politico, οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής εξανεμίστηκαν καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ήταν και ο νικητής των ευρωεκλογών, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Όπως αναμενόταν, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και την Μέτσολα. Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα των 2,5 ετών – και το ΕΛΚ θα έπαιρνε το ένα από αυτά.

    Αυτό, με τη σειρά του, ενόχλησε τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Κόστα. Και αμέσως μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, άρχισε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

    Ένας άλλος λόγος που οι συνομιλίες απέτυχαν ήταν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήταν δυσαρεστημένη με τον τρόπο που εξελίχθηκε η βραδιά, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ. Η Μελόνι, η οποία ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που βγήκε από τις ευρωεκλογές με νίκη, δυσαρεστήθηκε από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της ΕΕ να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις.

    Η Ιταλίδα πρωθυπουργός «αμφισβήτησε το είδος της προσέγγισης της συζήτησης», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος που είχε γνώση της συζήτησης. Ξεκίνησε από την παραδοχή ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να συζητηθεί τι πρέπει να γίνει υπό το φως των σημάτων από τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, από αυτό το σημείο εκκίνησης, να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας και όχι το αντίστροφο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα