17.1 C
Athens
Tuesday, April 30, 2024
More

    Συνέντευξη Μ. Ευμορφίδη -Με 8 κρατικές “βούλες” το γνωστό ξενοδοχείο-Όλη η αλήθεια

    Συνέντευξη στην Ελένη Μπότα

    Όχι μία, αλλά οκτώ κρατικές εγκρίσεις κάθε είδους, από κάθε πιθανή κρατική υπηρεσία ή φορέα έλαβε, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, το γνωστό “ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη”, το Coco-mat Athens BC, που πλέον έχει ανακηρυχθεί παράνομο η ελληνική διοίκηση, μετά τον τεράστιος θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί τελευταία.

    Όλο το χρονικό δείχνει επίδειξη κρατικής αυθαιρεσίας αλλά και υποκρισίας, σύμφωνα με τον κ. Ευμορφίδη, που δηλώνει έτοιμος να φτάσει μέχρι και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. “Για να αμυνθούμε κατά της αυθαιρεσίας του Κράτους.. πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει” Για πρώτη φορά εξιστορείται στη διάθεση μέσου ενημέρωσης, -το Capital.gr- το χρονικό της υπόθεσης και παρατίθενται φάκελος με τα επίσημα κρατικά έγγραφα που ανατρέπουν την εικόνα που υπάρχει για την υπόθεση.

    Ακολουθεί η συνέντευξη από τη συνάντηση με τον κ. Μιχάλη Ευμορφίδη στην Κηφισιά.

    “Όπως γνωρίζουν όσοι μας παρακολουθούν, ως εταιρεία επενδύσαμε στον τουρισμό της Αθήνας, ήδη από το 2013, δηλαδή μέσα στην οικονομική κρίση, επειδή πάντα πιστεύαμε ότι ο τουρισμός της Αθήνας θα ανθίσει. Το 2015 αγοράσαμε το οικόπεδο, της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι, ένα από τα ελάχιστα αδόμητα οικόπεδα της περιοχής απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Στο οικόπεδο είχε προηγηθεί πολυετής ανασκαφή υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων και είχε εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για την ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων στο ισόγειο του κτιρίου. Το 2016 εκδόθηκε από την Πολεοδομία Αθηνών έγκριση για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου συνολικού ύψους 33 μέτρων σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, 2012). Είχε προηγηθεί πλήθος εγκρίσεων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες Υπηρεσίες. Αμέσως μετά την έκδοση της άδειας, όμορος ιδιοκτήτης προσέφυγε στην Πολεοδομία υποστηρίζοντας ότι το ύψος του κτιρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 21 μέτρα και ότι η άδεια έπρεπε να εκδοθεί όχι βάσει του ΝΟΚ αλλά βάσει του βασιλικού διατάγματος του 1955. Η αίτησή του απορρίφθηκε από την Πολεοδομία Αθηνών το 2017″.

    Και συνεχίζει:

    “Το 2017, η Πολεοδομία Αθηνών επανεξέτασε το ύψος του κτιρίου. Τον Φεβρουάριο του 2018, οι εργασίες σταματούν, ύστερα από προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το 2019 και ενώ το κτίριο έχει ολοκληρωθεί και επίκειται η λειτουργία του ξενοδοχείου, άλλοι κάτοικοι της περιοχής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση της άδειας του 2017, την ακύρωση διατάξεων του ΝΟΚ, του π.δ. του 1978 περί υπολογισμού του συντελεστή δόμησης, της υπουργικής απόφασης του 1988 που ορίζει τις χρήσης γης της περιοχής, ως αντισυνταγματικών. Η υπόθεση δικάζεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με την απόφαση 2102/2019 δεν ακυρώνει την αρχική άδεια, καθώς κρίνει την προσφυγή εκπρόθεσμη”.

    “Στο μεταξύ, το ξενοδοχείο είναι σε πλήρη λειτουργία και λαμβάνει άριστες κριτικές στους διαφόρους ιστοτόπους αξιολόγησης. Γίνονται αφιερώματα για την καλαίσθητη εξωτερική του όψη, για την αρχιτεκτονική του, ενώ οι αρχαιότητες στο ισόγειο, επισκέψιμες στο κοινό, αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο με την μελέτη που καταρτίστηκε από την αρχιτεκτονική μας ομάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού”

    “Το 2022, έξι χρόνια μετά, το τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ με μία διαδικασία, στην οποία δεν κληθήκαμε -το τονίζω: όχι σε δημόσια συνεδρίαση- εκδίδει ένα πρακτικό συμμόρφωσης και ζητά από τον Δήμο Αθηναίων να ανακαλέσει την άδεια του 2017. Το Τριμελές Συμβούλιο κρίνει ότι, αν και η άδεια δεν ακυρώνεται δικαστικά, ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να την ανακαλέσει!”.

    “Ο Δήμος Αθηναίων, με μία χαρακτηριστική κίνηση αποποίησης ευθυνών, σπεύδει να ανακαλέσει την άδεια, μερικώς, ως προς τις κατασκευές άνω των 27 μέτρων. Πώς; Με μία χειρόγραφη σημείωση επί της αδείας, χωρίς αιτιολογία, χωρίς ημερομηνία, χωρίς υπογραφή, χωρίς ονοματεπώνυμο του ενεργούντος εκπροσώπου του. Ποιος και γιατί ανακάλεσε την άδεια; Ονοματεπώνυμο δεν έχει; Από ποιον θα ζητήσουμε αποκατάσταση της ζημίας μας;”.

    “Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τον Φεβρουάριο του 2019 ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε δελτίο Τύπου με το εξής περιεχόμενο: “Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, έλεγξε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγκρίσεων, τα οποία ήταν πλήρη”. Τον Ιανουάριο του 2023, ο Δήμος Αθηναίων κατέθεσε εισήγηση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα. Πρόκειται για την ίδια Αρχή που προ δύο μηνών είχε ανακαλέσει την άδεια “ανυπόγραφα” και είχε επιβάλει στην εταιρεία εξοντωτικά πρόστιμα 6 εκατομμυρίων ευρώ!”.

    “Αντίστοιχα, το ΣΥΠΟΘΑ, το ίδιο όργανο που το 2017 έκρινε την άδεια του ξενοδοχείου σύννομη ως προς το ύψος, το 2023 επικύρωσε την ανάκληση της άδειάς του και την κήρυξη των άνω ορόφων ως αυθαιρέτων και κατεδαφιστέων! Δυστυχώς, στεκόμαστε άναυδοι μπροστά στην ακραία αντιφατικότητα των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας!”.

    “Και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του κράτους έχουν επιδείξει αντίστοιχη ασυνέπεια. Τον Απρίλιο του 2020, μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ που γνωμοδότησε υπέρ της μείωσης του ύψους του κτιρίου, η κυρία Μενδώνη δήλωνε: ‘Ήταν μία πολύ δύσκολη γνωμοδότηση, διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός – το ξενοδοχείο – και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία. Από εκεί και πέρα, όμως, έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας’, επισημαίνοντας πως είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η οποία όμως είναι ‘σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου’. Ο κύριος Οικονόμου, τότε Υφυπουργός χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, δήλωνε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου βάσει των διατάξεων της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της μέσω αυτών αποζημίωσης του ιδιοκτήτη”.

    “Όμως, το 2023, ο ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν έχει αποζημιωθεί, αλλά το Κράτος τον τιμωρεί με πρόστιμα 7 εκατομμυρίων ευρώ! Αναρωτιέμαι, είναι αυτό ένα κράτος με συνέχεια, με συνέπεια και σοβαρότητα, ή έστω λίγη ντροπή;!”.

    -Γιατί δεν μιλήσατε μέχρι τώρα και τι απαντάτε σε όλους εκείνους που επιτίθενται στο ξενοδοχείο;

    “Μέχρι τώρα, ήλπιζα ότι το Κράτος θα επέμβει και θα διορθώσει την αυθαιρεσία που συντελείται. Είμαι ένας επιχειρηματίας που επιμένω να δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 30 έτη. Το κράτος είναι το μόνο που μπορεί να δώσει δίκαιη λύση. Αλλά δυστυχώς, το κράτος αδρανεί. Αδρανεί και ζημιώνει διά της παραλείψεως”.

    “Παρακολουθώ τον δημόσιο διάλογο που γίνεται με αφορμή το ξενοδοχείο στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Προσέξτε στον τρόπο που προβλήθηκε το θέμα και εξακολουθεί να προβάλλεται: “Το ξενοδοχείο που έκρυψε την Ακρόπολη”! Πηχυαίοι τίτλοι, φωτογραφίες που δείχνουν το κτίριο να παρεμβάλλεται μεταξύ του φωτογράφου και του Παρθενώνα σε ύψος …ίσο με τον Ιερό Βράχο (!). Αν κάποιος δεν έχει δει το κτίριο από κοντά, θα πιστεύει από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν, ότι το ύψος του δεν είναι 33 αλλά περίπου 200 μέτρα, πάντως ψηλότερο από την Ακρόπολη! Οι δε φωτογραφίες πλαισιώνονται από χαρακτηρισμούς υβριστικούς και απαξιωτικούς, όπως “έκτρωμα”, συνοδευόμενες με υπόνοιες περί διαφθοράς των Υπηρεσιών και περί επιχειρηματιών -απατεώνων. Θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στην ομιλία του κυρίου Χατζηδάκη, τότε Υπουργού Ανάπτυξης, τον Απρίλιο του 2020 στη Βουλή, ο οποίος δήλωνε ότι δεν υφίστανται ζητήματα ηθικής τάξεως, ότι γνωρίζει τους ιδιοκτήτες και είναι έντιμοι και πετυχημένοι επιχειρηματίες.”

    Σχετικά με τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν στην προ μηνών εμφάνιση του αδελφού σας, Παύλου Ευμορφίδη, με σανδάλια, στο Προεδρικό Μέγαρο;

    “Εγώ θα σας μιλήσω μόνο για τη δική μου εμφάνιση στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο επισκέφτηκα μία φορά, το 2017, προσκεκλημένος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος, για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό από την εποχή που ήταν καθηγητής μου στο Διοικητικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, μας κάλεσε μαζί με τον αείμνηστο ορειβάτη Αντώνη Συκάρη για να μας συγχαρεί για την κατάκτηση του Έβερεστ. Του παραδώσαμε την ελληνική σημαία που ανεβάσαμε τον Μάιο του 2017 στην κορυφή του κόσμου”, μας απαντά ο κ. Ευμορφίδης και μας δείχνει την σχετική αναμνηστική φωτογραφία”

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Ευμορφίδης τονίζει το θέμα της ασφάλειας δικαίου, της χρηστής διοίκησης, της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και κυρίως το θέμα της ισονομίας.

    “Εάν το κτίριο μας “υποβαθμίζει” το περιβάλλον της Ακρόπολης λόγω του ύψους του, ερωτώ, για λόγους ισονομίας, τί θα γίνει με τα υπόλοιπα ψηλά κτίρια της περιοχής. Το πρακτικό συμμόρφωσης του ΣτΕ αναφέρει ότι ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την ανέγερση ενός ακινήτου, το κράτος έχει υποχρέωση να ανακαλέσει την άδειά του και να το κατεδαφίσει, εάν βλάπτει το μνημείο της Ακροπόλεως. Τον Μάρτιο του 2022, το Κράτος, έχοντας λάβει την έγκριση του ΚΑΣ και του ΣτΕ, θέσπισε για πρώτη φορά ειδικά ύψη για την περιοχή του Κουκακίου (ΦΕΚ 111Δ/22). Στο διάταγμα αυτό ουδεμία μνεία γίνεται για τα υφιστάμενα κτίρια των οποίων το ύψος υπερβαίνει εκείνο που ορίζεται πλέον ως το ενδεδειγμένο. Με τα δεδομένα αυτά, διερωτώμαι: Πώς θα αντιμετωπίσει το Κράτος τα κτίρια αυτά; Βλάπτουν την Ακρόπολη με το ύψος τους ή όχι;”

    “Καλώ την κυρία Μενδώνη να λάβει θέση. Χορήγησε ο Υπουργός Πολιτισμού, για παράδειγμα, έγκριση για το κτίριο ύψους 32 μέτρων (ακριβώς όπως και του ξενοδοχείου μας) στην οδό Τσάμη Καρατάση 5-7, στην καρδιά του Κουκακίου; Τα 32 μέτρα της Φαλήρου βλάπτουν το μνημείο, ενώ τα 32 μέτρα της Τσάμη Καρατάση το προστατεύουν; Πότε κύριε Διδασκάλου θα εξετασθεί το θέμα της Τσάμη Καρατάση από το ΚΑΣ, του οποίου προεδρεύετε; Πότε κυρία Κουντούρη θα εισηγηθείτε, όπως κάνατε στην περίπτωσή μας, να κατεδαφιστεί το κτίριο των 32 μέτρων στην Τσάμη Καρατάση; Η αμέλειά σας να ασχοληθείτε με τα 32 μέτρα της Τσάμη Καρατάση, παραβιάζει ή όχι το καθήκον σας να προστατεύσετε το μνημείο της Ακροπόλεως; Δηλώστε δημοσίως ποια είναι τα συμφέροντα -της Ακροπόλεως-, που θίγονται μόνο από τα 32 μέτρα της Φαλήρου και όχι από τα 32 μέτρα της Τσάμη Καρατάση; Θα ανακληθεί από την Πολεοδομία -για λόγους ισονομίας- η άδειά του, θα επιβληθούν πρόστιμα και πότε θα κατεδαφιστεί;”

    “Προκειμένου να απαντηθούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα επισήμως και επωνύμως από τους αρμόδιους, σας γνωρίζω ότι έχω προσωπικά ο ίδιος καταθέσει αιτήσεις – καταγγελίες για εννέα κτίρια της περιοχής και αναμένω την εξέτασή τους από την Πολεοδομία Αθηνών, από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, με την ίδια σπουδή που επέδειξαν για το δικό μας κτίριο. Στις καταγγελίες προέβην όχι γιατί κυνηγώ φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά προκειμένου να αναδειχθεί η παράλογη, αντιφατική, αλλά και καθολική διάσταση του θέματος”.

    Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ζητήθηκε από τον κ. Ευμορφίδη ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας.

    “Θα εξαντλήσουμε όλο το οπλοστάσιο που μας παρέχεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, για να αμυνθούμε κατά της αυθαιρεσίας του Κράτους και πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει. Η εταιρεία μας είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των μετόχων μας. Πρωτίστως, πλήττεται εδώ και 4 χρόνια η φήμη της εταιρείας. Αντί να προβληθεί η άφιξη στην πόλη μας ενός κτιρίου εξαιρετικών προδιαγραφών, με άριστη αισθητική, που σχεδιάστηκε από ένα βραβευμένο και εξωστρεφές αρχιτεκτονικό γραφείο της χώρας, τους Elastic Architects, κατασκευάστηκε από μία από τις πιο αξιόπιστες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, την ΤΕΡΝΑ, και κοσμεί μία περιοχή με μάλλον υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, δυστυχώς κάποιοι επιχαίρουν για την “καταστροφή”.

    Είναι εύκολο να “γκρεμίζεις”, αυτό που δεν είναι εύκολο είναι να χτίζεις και να δημιουργείς, αυτό που εμείς στη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ έχουμε καταφέρει”.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα