19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Συνέδριο Economist: Η ψηφιοποίηση, τα δεδομένα και η τεχνολογία στην αντιμετώπιση του καρκίνου

    H ψηφιοποίηση, τα δεδομένα και η τεχνολογία στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αποτέλεσαν μια ακόμα ενότητα συζήτησης στο συνέδριο ECONOMIST Greece’s Agenda to combat cancer (Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου).

    Για την προοπτική ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων ενημέρωσε ο Φεντερίκο Μιλάνι (Federico Milani), αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας πολιτικής δεδομένων και καινοτομίας, ΓΔ CONNECT, Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η φιλοδοξία είναι να αξιοποιηθούν, τόσο δεδομένα που έχουν συλλεχτεί για την αντιμετώπιση ασθενειών, όσο και πληροφορίες για τους ασθενείς, με σκοπό τον διαμοιρασμό των δεδομένων. Ειδικότερα, θα προβλέπεται η δυνατότητα οι ασθενείς να έχουν το δικό τους ιατρικό φάκελο διαθέσιμο και προσβάσιμο.

    Επίσης, τα δεδομένα να καταστούν διαθέσιμα για να προωθηθεί η έρευνα, π.χ. για τη θεραπεία μορφών καρκίνου. Παράλληλα, απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός Έμπιστου Οργανισμού Διαχείρισης Δεδομένων.

    Για την αξία των ψηφιακών εργαλείων στην κλινική πράξη μίλησε ο Μιχαήλ Νικολάου, ιατρός ογκολόγος, 1ο Ιατρικό Ογκολογικό Τμήμα, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “‘Αγιος Σάββας”. Τα “Έξυπνα Νοσοκομεία” με τα χειρουργικά ρομπότ, η τηλεπαρέμβαση, η συλλογή δεδομένων, ο ψηφιακός φάκελος, η θεραπεία στο σπίτι με ηλεκτρονικές μορφές, είναι κάποια από τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για τη μείωση των σφαλμάτων και την εξοικονόμηση κόστους, περιέγραψε, μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου.

    Στην εφαρμογή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας του προγράμματος Οίκοθεν σε ογκολογικούς ασθενείς, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση, αναφέρθηκε η Όλγα Μπαλαούρα, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνουσα σύμβουλος, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “‘Αγιος Σάββας”.

    Πρόκειται για καινοτόμες υπηρεσίες και θεραπεία εκτός του νοσοκομείου, το οποίο θα εξοικονομήσει περίπου 10.000 νέες θέσεις νοσηλευομένων ασθενών, με 15-20% αύξηση της δυναμικότητας του νοσοκομείου.

    Επίσης ο ασθενής, τόνισε η κ. Μπαλαούρα, ωφελείται με καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων.

    Η κ. Μπαλαούρα περιέγραψε τα βήματα που ακολουθήθηκαν για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, τη διακυβέρνηση, τους ρόλους και τις οργανωτικές δομές, τις διαδικασίες, την τεχνολογία, το νομοθετικό πλαίσιο.

    Τέλος, στάθηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε και την καταγραφή των προβλημάτων και στον οδικό χάρτη προτεραιοποίησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα