13.9 C
Athens
Sunday, December 10, 2023
More

  Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν

  Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην 11η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία.

  Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες ημέρες, ενώ καταγράφεται ένα όλο και πιο τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εκτελεστική εξουσία.

  Στο νότιο Παρίσι, δέχθηκε επίθεση ένα εστιατόριο στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος είχε γιορτάσει τη νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017. Πυροσβέστες επενέβησαν έγκαιρα και έσβησαν τη φωτιά που ξέσπασε στην είσοδο του «La Rotonde», το οποίο είχε δεχθεί ξανά εμπρηστική επίθεση το 2020 στις πορείες των κίτρινων γιλέκων.

  Στην πρωτεύουσα, το συνδικάτο CGT έκανε λόγο το απόγευμα για 400.000 διαδηλωτές, έναντι 450.000 την περασμένη Πέμπτη. Οι αρχές, που είχαν κάνει λόγο για 93.000, δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη την εκτίμησή τους για τη σημερινή ημέρα.

  Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις, η συμμετοχή έμοιαζε επίσης να είναι μειωμένη. Στη Ρεν, προπύργιο των διαδηλωτών, η νομαρχία έκανε λόγο για 8.500 πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα μιλούν για 20.000.

  Η ίδια τάση φάνηκε να επικρατεί και σε άλλες μεγαλουπόλεις της δυτικής Γαλλίας, όπως στη Νάντη (15.000-50.000 άτομα) και στη Βρέστη (10.000-18.000), αλλά και στον νότο, στη Νίκαια (2.400-20.000) και τη Μασσαλία (10.000-170.000) ή ακόμη στην κεντρική Γαλλία, στο Κλερμόν-Φεράν (7.500-20.000).

  Οι αρχές προέβλεπαν χθες μια λιγότερο μαζική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα στα 600.000 και τα 800.000 άτομα, εκ των οποίων 60.000 έως 90.000 στο Παρίσι. Συνολικά 11.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί.

  Τα συνδικάτα περίμεναν ωστόσο μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. «Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση» αυτής της μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ.

  Αποκλεισμοί λυκείων και πανεπιστημιακών κτιρίων σημειώθηκαν το πρωί στη Λιόν, τη Ρεν, τη Λιλ και το Παρίσι, μεταξύ των οποίων και στη Σορβόνη. Παράλληλα, οι αποκλεισμοί στις εισόδους μεγάλων πόλεων προκάλεσαν μποτιλιαρίσματα.

  Νέες κινητοποιήσεις στις 13 Απριλίου

  Το επόμενο ραντεβού -για την κατά σειρά 12 ημέρα απεργίας- έχει ήδη οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 13 Απριλίου.

  Είναι μία μέρα πριν αποφανθεί το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο για το αν και κατά πόσο είναι συμβατές προς το Σύνταγμα οι διαδικασίες αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τις οποίες ακολούθησε η κυβέρνηση, καθώς και για το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος.

  Τα συνδικάτα κατηγόρησαν και σήμερα για ακαμψία τον πρόεδρο Μακρόν κάνοντας λόγο για «δημοκρατική κρίση».

  Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου εμφάνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, να απαντά ενοχλημένος ότι «όταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος υλοποιεί δια της δημοκρατικής οδού ένα σχέδιο, αυτό δεν λέγεται κρίση της Δημοκρατίας» και ότι «αν οι άνθρωποι ήθελαν να παίρνουν σύνταξη στα 60 δεν θα έπρεπε να εκλέξουν εμένα για πρόεδρο της Δημοκρατίας».

  Σύμφωνα, τέλος, με τα δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα δεν έχει παραλύσει και ότι το ποσοστό της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες είναι ιστορικά χαμηλό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα