«Οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες αφορούν στις τιμές της ενέργειας, παρά το φαινόμενο της πανδημίας» σημειώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών λίγες ώρες μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού, αναδεικνύοντας έτσι τη μεγαλύτερη εστία προβληματισμού για το οικονομικό επιτελείο.
Αβεβαιότητα στην αγορά -Τι αναφέρει η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ
Κατ’ αρχάς, θέμα lockdown δεν τίθεται, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν σε καθημερινή βάση από την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναστάτωση στην αγορά, καθώς και αβεβαιότητα για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστουγεννιάτικος τζίρος υπολογίζεται σε περίπου 4 δις ευρώ και η περσινή απώλεια του σχεδόν κατά το ήμισυ, «γονάτισε» χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με την Έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιεύεται σήμερα, λόγω της πανδημίας και παρά τα μέτρα στήριξης, που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 43 δις ευρώ, διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές, ενώ υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη.
Με αυτό το δεδομένο, προφανές είναι ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού, θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός το stressάρισμα των ίδιων των επιχειρήσεων, αφετέρου του ίδιου του Προϋπολογισμού. «Οι αβεβαιότητες ενσωματώθηκαν εν μέρει στις πιο συντηρητικές προβλέψεις που έχουν γίνει για το ΑΕΠ», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ενώ για το ενδεχόμενο να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά που λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση είναι σαφής: «Υπάρχουν πόροι για να στηρίξουμε τους πολίτες, αλλά απαιτείται και δημοσιονομικός χώρος».