Έπειτα από 113 μέρες της έναρξης της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι τρεις ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ πραγματοποίησαν στο πρώτο τους ταξίδι στο Κίεβο. Το ταξίδι τους οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας επί εβδομάδες, με την Bild να δίνει το παρασκήνιο από τη γερμανική πλευρά.
Ο Μακρόν όταν κατέβηκε από το τρένο προτού μεταβεί μαζί με τον Σολτς, τον Ντράγκι και τον οικοδεσπότη τους, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι «σε ένα πεδίο μάχης, όπου έγιναν οι σφαγές», δηλαδή την πόλη Ιρπίν, δήλωσε ότι:«Ήρθα να στείλω ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και υποστήριξης στους Ουκρανούς… Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες».
Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε στη Bild από την πλευρά του, ότι ήταν άκρως σημαντικό να ταξιδέψουν οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ στο Κίεβο, για να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. «…Δεν θέλουμε όμως να δείξουμε μόνον την αλληλεγγύη μας, αλλά και να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια που οργανώνουμε…».
Οι τρεις ηγέτες είχαν πολλά να συζητήσουν όσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας και στις 00:54 συναντήθηκαν στο βαγόνι του Μακρόν. Επί μία ώρα και 20 λεπτά οι τρεις ηγέτες συζητούσαν κλεισμένοι στο βαγόνι, για να αποχωρήσουν τελικά στις 02:17. Τους τρεις ηγέτες, θα ακολουθήσει και άλλος ένας Ευρωπαίος ηγέτης, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, αφού τον προσκάλεσε ο Μακρόν.
Ο Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι Μαριίνσκι, την έδρα της ουκρανικής προεδρίας, για κρίσιμες συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη, οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αλλά όχι άμεσα, ενώ η Ουκρανία αναμένει από τη σύνοδο την απόφαση των «27» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που μπορούν να κρατήσουν αρκετά χρόνια.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς εξέφρασε προ ημερών στη γερμανική εφημερίδα Bild την ανησυχία του ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, που θα ευνοεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα πουν ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος, που προκαλεί επισιτιστική κρίση και οικονομικά προβλήματα… ότι πρέπει να περισωθεί η αξιοπρέπεια του κ. Πούτιν», είπε αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια Μακρόν ότι «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία».
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους αμυνόμενους να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς. Η Ουκρανία έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στο Γερμανία για τη στρατιωτική βοήθεια και ο πρεσβευτής της στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ είπε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι περιμένει από την κυβέρνηση Σολτς να στείλει επιτέλους τα βαρέα όπλα που έχει υποσχεθεί προ πολλού.