18.5 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Συλλυπητήρια δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τον Πρίγκιπα Φίλιππο

    Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εις Κύριον εκδημία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

    Κατά γενική ομολογία, ο αείμνηστος Πρίγκιπας Φίλιππος υπηρέτησε επί δεκαετίες με αφοσίωση το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, υπήρξε ακλόνητο στήριγμα των μελών της βασιλικής οικογένειας και αφιερώθηκε με ζέση σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, διακριθείς για την ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος και για τον πολύτιμο επιστηριγμό των νέων ανθρώπων.

    Για τους λόγους αυτούς, κέρδισε αναμφισβήτητα τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστραλιανής κοινωνίας.

    Εκ μέρους των Επισκόπων, του ιερού Κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, και διερμηνεύοντας τα αισθήματα του χριστεπώνυμου πληρώματός της, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς την Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα Ελισάβετ, προς τη βασιλική οικογένεια, καθώς επίσης προς τον αυστραλιανό και τον βρετανικό λαό και προς άπαντες τους πολίτες των χωρών της Κοινοπολιτείας που σήμερα πενθούν για την απώλειά του.

    Αιωνία αυτού η μνήμη.

    Αυστραλίας Μακάριος: “Αν δεν υπήρχε η Παναγία, δε θα υπήρχε σωτηρία για τον άνθρωπο”

    Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος μίλησε καταλλήλως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, εστιάζοντας καταρχάς στους λόγους που οι ευλαβείς πιστοί εγκωμιάζουμε την Παναγία.

    “Εμείς οι άνθρωποι είμαστε φιλότιμοι”, σημείωσε εισαγωγικά, “και όταν έχουμε μια υποχρέωση σε κάποιο πρόσωπο, τότε του κάνουμε κάποιο δώρο ή του λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ”. “Σκεφτείτε τι μεγάλη υποχρέωση έχει το ανθρώπινο γένος προς την Παναγία”, επισήμανε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι “αν δεν υπήρχε η Παναγία, δε θα υπήρχε σωτηρία για τον άνθρωπο και δυνατότητα επανένταξής του μέσα στον Παράδεισο”.

    Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε, επίσης, ότι οι Χαιρετισμοί ψάλλονται τμηματικά τις τέσσερις πρώτες Παρασκευές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ την πέμπτη Παρασκευή ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, ο οποίος αποτελείται από 24 Οίκους, όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Επέλεξε δε να επικεντρώσει στον πρώτο Οίκο, όπου περιγράφεται το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για να σημειώσει την έκπληξη και τον θαυμασμό που ένιωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όταν αντίκρισε το πρόσωπο της Παναγίας, καθώς “δεν είχε ξαναδεί τέτοια αθωότητα, τέτοια ταπείνωση, τέτοια ηρεμία, τέτοια ειρήνη, τέτοια χάρη σε ανθρώπινο πρόσωπο”.

    Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του, αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό, για το γεγονός ότι φέτος οι συνθήκες στην Αυστραλία είναι πολύ καλύτερες από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπενθυμίσει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα εξακολουθούν να δοκιμάζονται έντονα από την πανδημία και ευχήθηκε “να βοηθήσει η Παναγία του χρόνου οι συνθήκες να είναι ακόμα καλύτερες και εδώ, αλλά και σε όλον τον κόσμο, και να απαλλαγούμε από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία”.

    Κλείνοντας ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Οικονόμου, ενώ μετά το τέλος της Ακολουθίας μοίρασε από μία εικόνα σε όλους τους πιστούς, ευχόμενος. neoskosmos.com

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα