Στον κλάδο της κτηνιατρικής φροντίδας ζώων συντροφιάς θα είναι η επόμενη εξαγορά του επενδυτικού fund με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη.
H SMERemediumCap επικεντρώνεται πλέον στους τομείς των τροφίμων, των logistics και της κτηνιατρικής, έχοντας κλείσει το κεφάλαιο του τουρισμού. H SMERC εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2022 την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κτηνιατρικών υπηρεσιών από το 2015 και σκοπεύει να δημιουργήσει μεγαλύτερο δίκτυο κλινικών στη χώρα.
Στόχος της επενδυτικής εταιρείας είναι να διαθέσει εντός των επόμενων μηνών κεφάλαια ύψους 40 εκατομμυρίων, με τον πρώην τραπεζίτη να τονίζει πως η εγχώρια αγορά στοχεύει σε κλάδους όπου υπάρχουν περιθώρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το fund διαχειρίζεται κεφάλαια 142 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.
Στον τομέα του facility management (δηλαδή της διαχείρισης κτιρίων, π.χ. μέσω παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαρισμού), το fund έχει δημιουργήσει ήδη τον leader της αγοράς – κατά τον κ. Καραμούζη – γράφοντας τζίρο 95 εκατομμυρίων και απασχολώντας περί τους 4.000 εργαζόμενους. Θυμίζουμε πως έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Cordia -πρώην Engie του Γιώργου Δανιόλου και ακολούθησε η είσοδος στη Skymar Services του Λεωνίδα Καμπάνη, στην οποία μετοχές έχει και το family office της Μαριάννας Λάτση. Στον τομέα των τροφίμων, όπου ο fund manager βλέπει ευκαιρίες, έχει επενδύσει στην Krop, εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας φρούτων με έδρα την Άρτα, ενώ τελευταία κίνηση ήταν η εξαγορά του 70% της Άροσις της οικογένειας Φωτιάδη, που εμπορεύεται όσπρια από την Καστοριά.
Μιλώντας για τα 72 ξενοδοχεία, των οποίων τα δάνεια αγόρασε η κοινοπραξία των SMERC, family office Θανάση Λασκαρίδη και Brown από την Intrum, ο Νίκος Καραμούζης αρκέστηκε να σημειώσει ότι στόχος είναι να αναβαθμιστούν και βασική αρχή να μην κλείσει ούτε ένα. Τα δάνεια των μονάδων είτε θα μεταβιβαστούν σε τρίτους τα δάνεια είτε θα περιελθουν στην ιδιοκτησία των επενδυτών, ενώ ανοιχτή είναι η κοινοπραξία στη διάθεση κεφαλαίων για την οικονομική αναδιάρθρωση τους σε συνεργασία με τους οφειλέτες.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σημαντικές εκπτώσεις στην οφειλή», τόνισε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η SMERC πιστεύει στον πεντάστερο τουρισμό. Υπενθυμίζουμε ότι τα δάνεια είχαν ονομαστική αξία 254 εκατ. και αφορούν μονάδες με 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκ των οποίων το 50% βρίσκεται σε νησιά του Αιγαίου (22 μονάδες), του Ιονίου (3) και την Κρήτη (11) ενώ τα υπόλοιπα σε Μακεδονία και Θράκη (19 μονάδες), την Κεντρική Ελλάδα (9) και την Πελοπόννησο (8).
Τα σχέδια για να γίνει η Πάτμος διεθνής προορισμός
H τελευταία – σύμφωνα με το Νίκο Καραμούζη – επένδυση του SMERemediumCap στον τουρισμό στοχεύει να βάλει την Πάτμο στο χάρτη των διεθνών προορισμών.
Το Patmos Aktis εξαγοράστηκε από την οικογένεια Πουλιού έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ και αναβαθμίζεται και μέσω δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του ξενοδοχείου, θα προσεγγίσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Πάτμο, σύμφωνα με το SMERCap.
Στο πλαίσιο της επέκτασης, οι επενδυτές προχώρησαν στη μακροχρόνια μίσθωση παρακείμενου ξενοδοχείου και ταβέρνας, εξαγόρασαν όμορο οικόπεδο 1.000 τ.μ. και μίσθωσαν ακόμη ένα 900 τ.μ., ενώ ενοικίασαν και χώρους για τη διαμονή του προσωπικού. Όπως ανέφερε σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος του fund, έως τον Μάιο ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος ανακαίνισης του υφιστάμενου ξενοδοχείου, ενώ μετά το Πάσχα ξεκινά η προσθήκη 34 σουιτών σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία 3SK Stylianidis και Patricia Anastasiadis, με στόχο τη δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα καταστήσει το νησί προορισμό διεθνούς εμβέλειας.
Το fund βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία συνεργασίας franchising με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα, η οποία διατηρεί ήδη παρουσία στα Δωδεκάνησα, ενώ θυμίζουμε πως έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση ύψους 3,2 εκατομμυρίων με το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί με 1,6 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. «Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, να ενισχύσουμε την εικόνα της Πάτμου στη διεθνή τουριστική αγορά, θα συνδυάσουμε την ξεκούραση με την πολιτιστική ομορφιά, την πολυτέλεια με την ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική. Το θέρετρο θα σέβεται τις παραδόσεις και την αρχιτεκτονική του νησιού», σχολίασε ο κ. Καραμούζης. Όταν τεθεί σε λειτουργία, το θέρετρο θα απασχολεί 115 εργαζόμενους και θα μπορεί να φιλοξενεί 250 πελάτες σε 90 σουίτες. Φέτος οι κρατήσεις κινούνται 40% ανοδικά, με το 65% των επισκεπτών να προέρχεται από το εξωτερικό. Σήμερα, το συγκρότημα διαθέτει σουίτες και μεζονέτες, επιφάνειας από 31 έως 93 τετραγωνικά.
Τη νέα διοίκηση στελεχώνουν έμπειρα στελέχη της τουριστικής αγοράς με θητεία σε Αστέρα, Μύκονο και Elounda) όπως ο Παύλος Ζορμπάς, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο Μάνος Νιωτάκης. Το 2022, όταν το ξενοδοχείο λειτουργούσε υπό το fund η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση με το 2019, ενώ απασχολήθηκαν 41% περισσότερα άτομα σε σύγκριση με το 2021.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια των επενδυτών. «Από την Πολιτεία χρειαζόμαστε γρήγορες εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων χωρίς γραφειοκρατία, αποτελεί μόνιμο πρόβλημα η καθυστέρηση», είπε ο Νίκος Καραμούζης και πρόσθεσε ότι θα βοηθούσε η βελτίωση πρόσβασης στο νησί: «πέρσι διακόπηκε η σύνδεση Μυκόνου – Πάτμου και την Παρασκευή δεν έφτανε πλοίο στο νησί», ενώ αναβάθμισης χρήζουν τα συστήματα αποχέτευσης και τροφοδοσίας της περιοχής με πόσιμο νερό.
Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης των Ξενία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης περιήλθε το 2009 στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής εταιρείας Divine Group, της οικογένειας Πούλιου, η οποία σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Mastrominas Architects και ΙSV Architects το τοποθέτησαν ξανά στην αγορά.