18.4 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    Στο σφυρί αμέτρητες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα σε Ευρώπη Μέση Ανατολή και Αφρική το 2024

    Οι προβληματικές  εταιρίες των οποίων τα χρέη ξεπερνούν τα  500 δισ. δολάρια πρόκειται να χτυπήσουν τον ιδιωτικό τομέα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Παρότι η προσδοκώμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι πιθανό να περιορίσει το πρόβλημα, προβλέπεται αύξηση στις χρεοκοπίες και ιδίως ανάμεσα στις επιχειρήσεις «ζόμπι», οι οποίες επιβιώνουν μετά βίας, εμφανίζοντας συνεχώς χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη από τους τόκους που πληρώνουν.

    Επειτα από χρόνια χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, οι επιχειρήσεις πρέπει να συγκεντρώσουν δυσθεώρητα υψηλά κεφάλαια αναχρηματοδότησης και μάλιστα η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται για περαιτέρω σύσφιγξη των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας από το 2025. Σύμφωνα με ανάλυση της συμβουλευτικής A&M, το ύψος των εταιρικών δανείων και ομολόγων που ωριμάζουν το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι υψηλότερο σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο έως το τέλος του 2025, σημειώνει το Reuters.

    Παράλληλα, οι μικρές επιχειρήσεις αναζητούν νέους τρόπους δανεισμού και κρατικές συμφωνίες χρηματοδότησης, ενόσω τα επιτόκια στη διεθνή αγορά ομολόγων επίσης ανεβαίνουν. Εάν δεν μπορέσουν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια με επιτόκια που μπορούν να εξυπηρετήσουν, τότε ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση σε χρεοκοπίες και απολύσεις.

    «Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για τις εταιρείες, ιδίως αυτές τις επιχειρήσεις “ζόμπι”, οι οποίες επιβίωναν χάρη στην παρατεταμένη περίοδο χαμηλού κόστους δανεισμού, αλλά μετά βίας μπορούσαν να αποπληρώσουν το χρέος τους», δήλωσε στο Reuters η Τζούλι Πάλμερ της βρετανικής εταιρείας Begbies Traynor. «Νομίζω ότι τώρα αρχίζουμε επιτέλους να βλέπουμε την κατάρρευση κάποιων “ζόμπι”», προσέθεσε.

    Και πράγματι, υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, 438,702 επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν «σοβαρές» οικονομικές δυσκολίες (distressed), δηλαδή 8,5% περισσότερες σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η βρετανική αλυσίδα λιανεμπορίου Wilko τέθηκε σε επιτροπεία το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, ενώ η γαλλική Casino ολοκλήρωσε πρόσφατα τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους αποφεύγοντας οριακά τη χρεοκοπία.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα