Ο Νότης Μηταράκης καρατομήθηκε από την υπουργική θέση με συνοπτικές διαδικασίες. Με βάση την επίσημη εξήγηση, την ώρα του «πολέμου στις φωτιές» που είχε κηρύξει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντί να βρίσκεται στο πόστο του, έκανε διακοπές στην Πάτμο.
Η συμπεριφορά του συνιστά περιφρόνηση στους πολίτες, κάτι συνηθισμένο στην κυβερνητική πινακοθήκη. Ωστόσο η αποπομπή του είχε και «ταυτότητα».
Η ιστορία έχει ως εξής: Μια από τις πρώτες προτεραιότητες του Μαξίμου, μόλις 10 ημέρες μετά τις νικηφόρες εκλογές του Ιουλίου του 2019, ήταν να ματαιώσει και να επαναπροκηρύξει με διαφορετικούς όρους τον διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας. Ο πολύπαθος, όπως αποδείχθηκε, διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, σε συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ενωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας».
Ο εν λόγω ευρωπαϊκός κανονισμός τέθηκε υποχρεωτικά σε ισχύ στις 2 Αυγούστου 2021, οπότε ο σχετικός διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και τα νέα έγγραφα να εκδίδονται με τις νέες προδιαγραφές. Επιπλέον, προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση και αντικατάσταση όλων των σημερινών δελτίων ταυτοτήτων έως τις 03/08/2026.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με διαφορετικούς όρους. Για να το δικαιολογήσει, ισχυρίστηκε αρχικά ότι η επαναπροκήρυξη έγινε για να συμπεριληφθούν στις νέες ταυτότητες «και τα αναγκαία στοιχεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Ωστόσο, ακολούθησε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στην οποία όριζε δεσμευτικά ότι «στον νέο τύπο ταυτότητας δεν μπορεί να αναγράφονται στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διότι αυτά έχουν ευρύτερο περιεχόμενο και δεν χρειάζονται για να αποδείξει ένας πολίτης την ταυτότητά του».
Το σημαντικότερο όμως ήταν το χρώμα που θα είχαν οι φωτογραφίες των νέων ταυτοτήτων, καθώς ξαφνικά επιλέχθηκε, αντί ασπρόμαυρες, όπως αρχικώς προβλεπόταν, να είναι έγχρωμες. Σημειώνεται ότι από τις 28 χώρες της Ε.Ε., μόλις τρεις χρησιμοποιούν έγχρωμες φωτογραφίες (Ρουμανία, Μάλτα και Γερμανία), όλες οι υπόλοιπες χρησιμοποιούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, διότι η συγκεκριμένη τεχνική είναι η πλέον καθιερωμένη και ασφαλής μέθοδος, συνιστώντας ένα διεθνές και έγκυρο πρότυπο.
Το… κακό με τις ασπρόμαυρες είναι πως αποτελούν και λύση φθηνότερη. Από εκεί που οι νέες ταυτότητες θα κόστιζαν γύρω στα 400.000.000 ευρώ -κάτι λιγότερο από εφτά ευρώ δηλαδή για κάθε πολίτη-, με τις έγχρωμες φωτογραφίες το κόστος εκτοξεύεται στα 515.000.000 ευρώ (ή πάνω από 10 ευρώ το κεφάλι), όπως υπολογίζουν στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, με βάση τις νέες προδιαγραφές που έθεσε η κυβέρνηση για έγχρωμη φωτογραφία περιορίζεται δραματικά ο ανταγωνισμός μεταξύ ελάχιστων εταιριών, από τις 24 στις οποίες είχαν αποσταλεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη.
Ο Μηταράκης, εικάζουν στην πολιτική αγορά, για λόγους που δεν έχουν έλθει ακόμα στο φως, έδειξε να προτείνει δική του λύση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απείχε από τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά τον καθιστούσε κατά κάποιον τρόπο «συμπρωταγωνιστή» των πραγμάτων. Στο σημείο ακριβώς αυτό του υποδείχθηκε σκαιά ότι στο πρωθυπουργικό «θεωρείο» υπάρχει θέση μόνο για έναν…