14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Στο πλαίσιο που ήδη εφαρμόζει η Ελλάδα οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

    Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

    • Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα.
    • Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο.

    • Έχει επίσης αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων  ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα αυτά γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

      και θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

    • Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθούν σε έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 Σεπτεμβρίου.
    • Τα βασικά στοιχεία των προτάσεων είναι:
      • Έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη -μέλη την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 5% στις επιλεγμένες ώρες αιχμής. Παράλληλα συνιστά να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.
      • Μέτρα για την ανακατανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα. Ένα μέτρο που ήδη έχει λάβει προ πολλού η Ελλάδα και υιοθετεί τώρα και η Ε.Ε.  Η Κομισιόν προτείνει την προσωρινή επιβολή πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος (ΑΠΕ, λιγνίτης και πυρηνική ενέργεια). Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι τα κράτη μέλη θα κερδίσουν 117 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορέσουν να διαθέσουν για τη στήριξη των καταναλωτών.
      • Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανώτατου ορίου. Θα εισπραχθεί από τα κράτη μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία υπερβαίνουν κατά 20% την αύξηση του μέσου όρου των κερδών των τριών προηγούμενων ετών. Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να αποφέρει κατ’ εκτίμηση δημόσια έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ, αναφέρει η Κομισιόν.
      • Τα έσοδα θα εισπράττονται από τα κράτη-μέλη και θα ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα