Σε ρόλο …γκρουπιέρη ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μοιράζει …σημαδεμένα φύλλα στους προμηθευτές για να κερδίζουν ενώ τα εκατομμύρια των νοικοκυριών δεν έχουν κερδίσει μισό ευρώ από τις «επιτυχίες» της κυβερνητικής πολιτικής στην ενεργειακή πολιτική.
Τα εκατομμύρια των καταναλωτών της ΔΕΗ (όπως και άλλων παρόχων) το τιμολόγιο Γ1 στην πράξη έχουν σταθερό τιμολόγιο όταν από τον περασμένο Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2023 πληρώνουν την KWh προς 0,159 λεπτά του ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι πελάτες της ΔΕΗ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η χρέωση ανά KWh ήταν στα 0,149. Μετά από δύο μήνες, η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ ήρθαν σε άτυπη συμφωνία που οδήγησε στην αύξηση κατά 6,7% του τιμολογίου ρεύματος τον Οκτώβριο διότι η τελική τιμή χρέωσης της KWh ανήλθε στα 0,159 ευρώ.
Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ παραμένει ενεργή διότι η κρατική επιδότηση προσαρμόζεται σε αυτή την συνθήκη έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μη πληρώνουν υψηλότερο τιμολόγιο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το ΥΠΕΝ έχει ψηφίσει διάταξη στη Βουλή που φορολογεί τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας.
Η εντολή για τον εντοπισμό των κερδών έχει δοθεί στη ΡΑΕ η οποία πραγματοποιεί ελέγχους στους προμηθευτές.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα πως προκύπτουν τα υπερ κέρδη των προμηθευτών όταν τα νοικοκυριά πληρώνουν το τιμολόγιο ρεύματος κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι που ήταν σε ισχύ η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Με το νέο τρόπο τιμολόγησης από τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο πράγματι έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση τους κόστους ενέργειας των καταναλωτών και την ίδια στιγμή δίνει υπερ κέρδη στους προμηθευτές.
Η μεθοδολογία για να ικανοποιηθούν τόσο οι προμηθευτές όσο κα τα νοικοκυριά είναι απλή και αποδοτική και για τους δύο συντελεστές. Οι προμηθευτές ανακοινώνουν κάθε 20 του μήνα το τιμολόγιο χρέωσης ανά MWh του επόμενου μήνα.
Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα ακολουθείται αυτή η διαδικασία με τους παρόχους της ενέργειας να δίνουν υψηλές τιμές κόστους ανά MWh και στη συνέχεια το ΥΠΕΝ απαντά στην πρόκληση των υψηλών τιμών αυξάνοντας την κρατική επιδότηση η οποία προέρχεται από το ΤΕΜ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Τους τελευταίους έξι μήνες οι τιμές των παρόχων όπως και το ύψος της επιδότησης αλλάζουν ενώ παραμένει σταθερή η τιμή της KWh.
Οι προμηθευτές αποκομίζουν κέρδη από τη διαφορά της τιμής που έχουν δώσει και συγκρίνεται με το τελικό κόστος της ενέργειας όπως διαμορφώνεται κάθε μήνα.
Για τον Ιανουάριο η επιδότηση των νοικοκυριών όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ ανέρχεται σε 330 ευρώ ανά MWh. Η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη τα 489 ευρώ για τον Ιανουάριο από 380 ευρώ. Η κρατική επιδότηση του Ιανουαρίου ανακοινώθηκε στα 330 ευρώ. Έτσι διατηρείτε το τιμολόγιο στα 0,159 ευρώ. Όμως ο πάροχος και όλοι οι πάροχοι θα έχει σημαντικό κέρδος όταν το κόστος της ενέργειας του Ιανουαρίου διαμορφωθεί κάτω από τα 489 ευρώ που έδωσαν.
Τίμος Δούσμανης